Adżapsandali
Opublikowano: 04.03.2024 r.
Bakłażan, młode ziemniaki, czerwona i żółta papryka oraz soczyste pomidory to kluczowe składniki adżapsandali, czyli pysznego dania z kuchni gruzińskiej. Wszystko to podsmażane z cebulą, czosnkiem i marchewką, a na koniec duszone w aromatycznej oliwie z oliwek, tworzy kolorową i pełną smaków potrawę.
Składniki dla 3 porcji:
- Bakłażan - 200 g (1 duża sztuka)
- Ziemniaki młode - 210 g (3 sztuki)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Papryka żółta - 200 g (1 sztuka)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Marchewka - 80 g (2 sztuki)
- Pomidor - 400 g (2 duże sztuki lub 3 mniejsze)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, papryczka chilli świeża, natka pietruszki świeża, kolendra świeża, bazylia
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż ziemniaki, marchew i paprykę, aż lekko zmiękną, a następnie dodaj bakłażana.
- Na sam koniec dodaj pomidory i przyprawy.
- Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
Komentarz dietetyka
Ten posiłek jest bogatym źródłem błonnika, witamin i składników przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk