3 bit na krakersach
Opublikowano: 05.08.2021 r.
Krakersy, śmietanka kremowa 36%, kajmak oraz gorzka czekolada – to właśnie te składniki tworzą magię deseru 3 bit na krakersach. Warstwowy, delikatny i słodki przekładaniec, który z łatwością zawojuje każde podniebienie. Stworzony z prostych, dostępnych składników, idealnie sprawdzi się na rodzinne okazje czy spontaniczne spotkania z przyjaciółmi.
Składniki dla 10 porcji:
- Krakersy - 270 g (2 opakowania)
- Śmietanka kremowa 36% - 600 ml (3 opakowania)
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Żelatyna - 40 g (2 łyżki)
- Kajmak - 500 g (1 duża puszka)
- Czekolada gorzka - 200 g (1 tabliczka)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm, rondelek, szklanka
Przepis krok po kroku
- Blaszkę przykryj papierem do pieczenia. Poukładaj na nią pierwszą warstwę krakersów. Całość wysmaruj 1/3 masy kajmakowej.
- Żelatynę zmieszaj z połową szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszaj, by nie było grudek i odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
- Śmietankę wylej do miski i ubij ją na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do ubitej śmietanki dodawaj małymi partiami żelatynę i wciąż ubijaj. Połowę masy wyłóż od razu na krakersy pokryte karmelem.
- Na masę wylej kolejną warstwę karmelu i rozprowadź ją łyżką. Dołóż drugą część masy śmietanowej i ostatnią warstwę karmelu. Na wierzch poukładaj krakersy.
- W rondelku roztop czekoladę z pozostałą częścią słodkiej śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na krakersy.
- Wstaw do lodówki na 5 godzin do schłodzenia.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera dużo cukrów i nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powinny zbyt często gościć w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny