3 bit bez pieczenia
Opublikowano: 07.02.2022 r.
Masa krówkowa, herbatniki i schłodzona śmietanka kremowa to trio, które robi cuda w przepisie na 3 bita bez pieczenia. Wystarczy kilka prostych kroków, a efekt jest iście imponujący - warstwowy deser, który smakuje jak od najlepszej cukierni. Idealny na każdą okazję, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chce ci się uruchamiać piekarnika!
Składniki dla 24 porcji:
- Masa krówkowa - 500 g (1 sztuka)
- Herbatniki - 500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g (schłodzona)
- Czekolada mleczna - 100 g
- Masło - 180 g (miękki)
- Budyń (proszek) - 120 g (waniliowy, bez cukru, 2 sztuki)
- Mleko 2% - 500 ml
- Cukier - 100 g
- Przyprawy - cukier, śmietan-fix
Liczba porcji: 24
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, mikser, tarka, garnek mały, duża miska, folia spożywcza, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- Do garnuszka wlej 250 ml mleka. Podgrzej.
- Do drugiej połowy mleka dodaj budyń i cukier i dokładnie wymieszaj.
- Wlej do gorącego mleka w garnku i gotuj, ciągle mieszając.
- Gotowy budyń przelej do miseczki, przykryj folią (tak by dotykała wierzchu budyniu) i zostaw do ostygnięcia.
- W tym czasie zagotuj wodę i włóż do niej puszkę z masą krówkową. Gotuj przez około 10-15 minut.
- W dużej misce utrzyj miękkie masło. Wciąż miksując, dodawaj ostudzony budyń małymi porcjami. Miksuj na gładki krem.
- Formę wyłóż 1/3 herbatników.
- Na herbatniki wyłóż ciepłą masę krówkową.
- Na to wyłóż 1/3 herbatników.
- Herbatniki przykryj masą budyniową.
- Na wierzch połóż herbatniki.
- W dużej misce ubij śmietanę z dwoma opakowaniami śmietan-fix'a.
- Wierzch posyp startą na tarce czekoladą.
- Schłodź w lodówce przez przynajmniej noc.
Komentarz dietetyka
Przygotowując domowe ciasto, samodzielnie można dostosować sobie jego słodkość do preferencji smakowych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk