3 bit
Opublikowano: 26.08.2021 r.
Herbatniki, masa krówkowa i śmietanka kremowa – to trio, które sprawia, że 3 bit to ciasto, od którego trudno się oderwać. Herbatnikowy spód, słodka masa krówkowa oraz aksamitna warstwa śmietankowa tworzą połączenie dosłownie rozpływające się w ustach. Do tego dochodzi jeszcze budyń i starta czekolada, które dopełniają tę pyszną kompozycję.
Składniki dla 15 porcji:
- Herbatniki - 400 g
- Mleko 3,2% - 750 ml
- Masa krówkowa - 250 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Masło - 200 g
- Budyń (proszek) - 150 g
- Cukier - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 600 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, śmietan-fix
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ugotuj budyń na mleku z cukrem. Wystudź.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Spód formy wyłóż herbatnikami. Posmaruj masą kajmakową. Połóż drugą warstwę ciastek.
- Ubij masło na biało, dodaj małymi porcjami budyń, miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę budyniową rozsmaruj na herbatnikach. Połóż kolejną warstwę ciastek.
- Do miski wlej śmietanę kremówkę, dodaj cukier z prawdziwą wanilią. Ubij. Pod koniec ubijania dodaj fix do śmietany. Rozsmaruj na herbatnikach.
- Wierzch posyp startą czekoladą. Możesz również posypać wierzch uprażonymi słupkami migdałów.
Komentarz dietetyka
Ciasto 3 bit jest dobrą domową alternatywą dla popularnych sklepowych batonów. Ciasto nie zawiera tłuszczów trans co sprawia, że jego spożycie jest korzystniejsze dla naszego zdrowia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny