Tort marchewkowy
Opublikowano: 16.01.2022 r.
Marchewka, pełnoziarnista mąka pszenna, orzechy włoskie, olej rzepakowy i mascarpone to kluczowe składniki tego wyjątkowego tortu marchewkowego. Dodaj do tego prażone jabłka i mielone siemię lniane, a otrzymasz ciasto, które na pewno zaskoczy niejednego smakosza. To pyszny i nieco zdrowszy deser pełen bogactwa smaków!
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 250 g
- Cukier - 100 g
- Orzechy włoskie - 60 g (2 garście)
- Mielone siemię lniane - 10 g
- Marchewka - 250 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Jabłka prażone - 130 g
- Mascarpone - 250 g
- Mleczko kokosowe - 200 ml
- Przyprawy - soda, sok z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia, laska wanilii
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka do smarowania kremów
Przepis krok po kroku
- Mąkę, cukier, orzechy włoskie, mielone siemię lniane, startą marchewkę na drobnych oczkach, olej rzepakowy i prażone jabłka łączymy na jednolitą masę Dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, oraz sok z cytryny i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Zimne ciasto kroimy wzdłuż na pół.
- Do miski wlewamy mleczko kokosowe i ubijamy je na puszystą i gęstą masę. Pod koniec dodajemy zawartość laski wanilii oraz mascarpone. Łączymy całość mikserem na jednolitą masę na małych obrotach.
- Na spód wykładamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim spodem.
- Pozostałą częścią smarujemy górę ciasta.
Komentarz dietetyka
Tort posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk