Pielmieni
Opublikowano: 21.03.2022 r.
Mąka pszenna, mięso mielone wieprzowe, cebula i bulion drobiowy to podstawowe składniki na prawdziwe, domowe pielmieni. Przygotujcie się na małe kulinarne wyzwanie, bo te pierożki wymagają dopracowania. Jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi Wam wysiłek!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Bulion drobiowy - 200 g (niepełna szklanka)
- Masło - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, stolnica
Przepis krok po kroku
- W misce umieść mięso mielone.
- Obierz cebulę z łupiny i bardzo drobno cebulę.
- Przeciśnij przez praskę czosnek.
- Dodaj do mięsa jajko, wlej bulion drobiowy, dopraw mięso solą oraz pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie.
- Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę soli i wlej 230 ml wody.
- Zagnieć gładkie ciasto i odstaw na 30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie rozwałkuj ciasto cienko.
- Wykrawaj kieliszkiem kawałki ciasta i na każdym umieść łyżeczkę farszu.
- Sklej brzegi i zlep dwa końce ze sobą.
- W garnku zagotuj około 5 litrów wody z solą.
- Partiami gotuj pielmieni, aż zaczną wypływać.
- Podawaj na talerzu z dodatkiem masła.
Komentarz dietetyka
Pielmieni to domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Pierogów z mąki pszennej nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię. Unikać tego typu dań powinny także osoby mające problemy z gospodarką węglowodanową.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny