Rolada marchewkowa z suszonymi pomidorami
Opublikowano: 08.08.2021 r.
Marchewka, jajka, suszone pomidory, mascarpone i wędzony łosoś to główne składniki tej rolady marchewkowej. To połączenie świeżych i intensywnych smaków sprawia, że danie jest niepowtarzalne. Rolada z delikatną kremową masą z mascarpone oraz łososiem wędzonym to elegancka, ale jednocześnie prosta w przygotowaniu propozycja, która zaskoczy twoje kubki smakowe.
Składniki dla 6 porcji:
- Marchewka - 400 g (5 dużych sztuk)
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 750 - 50 g (5 łyżek)
- Suszone pomidory - 140 g (7 sztuk)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Mascarpone - 200 g
- Łosoś wędzony - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, mikser, miska, blacha do pieczenia 30x38
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach i podsmaż na patelni z oliwą. Dodaj przyprawy, posiekane suszone pomidory, przyprawy i wymieszaj. Przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
- Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do marchewki, a białka ubij na sztywną pianę. Do marchewek dodaj mąkę, ubitą pianę i delikatnie wymieszaj.
- Ciasto równomiernie rozprowadź na duże blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
- Wystudzone ciasto posmaruj serkiem mascarpone, ułóż plastry łososia i zawiń w roladę.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Zamiast mascarpone można wykorzystać chudy twaróg, aby zmniejszyć kaloryczność dania oraz zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk