Sałata - witaminy

Sałata sałata lodowa mix sałat Sałata karbowana zielona Sałata karbowana czerwona sałata rzymska
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 370.00 µg (mcg) 25.00 µg (mcg) 25.00 µg (mcg) b/d 375.00 µg (mcg) 436.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.09 mg 0.04 mg 0.04 mg 0.10 mg 0.10 mg 0.07 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 9.20 mg 2.80 mg 2.80 mg 3.70 mg 3.70 mg 4.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.18 mg 0.18 mg 0.15 mg 0.15 mg 0.13 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.07 mg 0.04 mg 0.04 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.07 mg
Ryboflawina 0.08 mg 0.03 mg 0.03 mg 0.08 mg 0.08 mg 0.07 mg
Niacyna 0.38 mg 0.12 mg 0.12 mg 0.32 mg 0.32 mg 0.31 mg
Foliany 38.00 µg (mcg) 29.00 µg (mcg) 29.00 µg (mcg) 36.00 µg (mcg) 36.00 µg (mcg) 136.00 µg (mcg)
Beta karoten 4440.00 µg (mcg) 299.00 µg (mcg) 299.00 µg (mcg) b/d 4500.00 µg (mcg) 5230.00 µg (mcg)
Powyższe wartości to jedynie dane szacunkowe zebrane we wskazanych poniżej źródłach. Dokładne wartości mogą się różnić w produktach różnych wytwórców, dlatego zawsze sprawdź dane zawarte na opakowaniu. Powyższe dane nie mogą być podstawą do dalszych wyliczeń.
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169249/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168431/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168431/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169247/nutrients
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w sałacie oraz jakie alergie mogą powodować.
Sałata - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Jakie witaminy są w sałacie?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jest to grupa różnorodnych organicznych związków chemicznych - część z nich można otrzymywać w sposób naturalny, inne syntetycznie
Ciało człowieka ich nie syntetyzuje (lub w niektórych przypadkach syntetyzuje, ale nie wystarczająco dużo w stosunku do zapotrzebowania), dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Ich brak może doprowadzić do awitaminozy (całkowity brak w organizmie - niedobór nazywamy hipowitaminozą).
Co ciekawe, nadmiar witamin też może być problemem - nazywamy go hiperwitaminozą. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zblilansowanie diety również pod kątem dostarczanych w pokarmie witamin.
W sałata, sałata lodowa, mix sałat, sałata karbowana zielona, sałata karbowana czerwona, sałata rzymska znajdziemy wiele cennych witamin wyszczególnionych w tabelce powyżej.

Dowiedz się również:

Sprawdź również witaminy w produktach powiązanych sałacie
Pomidor, Pietruszka, Cebula, Kapusta biała, Kapusta, Ogórek, Rzodkiewka, Kalafior, Sałata lodowa, Szpinak, Chrzan, Bakłażan, Rukola

Przepisy z sałatą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z sałatą

tortilla z warzywami kcal, tortilla z kurczakiem kcal, taco kcal, spring rolls kcal, sałatka z tuńczykiem i jajkiem kcal, sałatka z mozzarellą kcal, sałatka z kurczakiem kcal, sałatka z grillowanym kurczakiem kcal, sałatka cezar z kurczakiem kcal, sałatka cezar kcal, sałata ze śmietaną kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto