Pomarańcze - witaminy

Pomarańcza Skórka z pomarańczy Kandyzowana skórka z pomarańczy Sok pomarańczowy Sok pomarańczowy 100% Sorbet pomarańczowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Witamina A 11.00 µg (mcg) 21.00 µg (mcg) b/d 9.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.05 mg 0.18 mg b/d 0.03 mg 0.08 mg 0.02 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.13 µg (mcg)
Witamina C 45.00 mg 136.00 mg b/d 30.10 mg 33.60 mg 2.30 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) b/d b/d 0.00 µg (mcg) 0.40 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.25 mg b/d 0.20 mg 0.20 mg 0.01 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg)
Tiamina 0.10 mg 0.12 mg b/d 0.04 mg 0.05 mg 0.03 mg
Ryboflawina 0.04 mg 0.09 mg b/d 0.02 mg 0.04 mg 0.10 mg
Niacyna 0.40 mg 0.90 mg b/d 0.20 mg 0.28 mg 0.06 mg
Foliany 17.00 µg (mcg) 30.00 µg (mcg) b/d 24.00 µg (mcg) 19.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg)
Beta karoten 71.00 µg (mcg) b/d b/d 29.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)
Powyższe wartości to jedynie dane szacunkowe zebrane we wskazanych poniżej źródłach. Dokładne wartości mogą się różnić w produktach różnych wytwórców, dlatego zawsze sprawdź dane zawarte na opakowaniu. Powyższe dane nie mogą być podstawą do dalszych wyliczeń.
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169918/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169103/nutrients
  • https://www.frisco.pl/pid,120769/n,gold-pack-skorka-pomaranczowa/stn,product
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169099/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102613/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167577/nutrients
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pomarańczach oraz jakie alergie mogą powodować.
Pomarańcze - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Jakie witaminy są w pomarańczach?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jest to grupa różnorodnych organicznych związków chemicznych - część z nich można otrzymywać w sposób naturalny, inne syntetycznie
Ciało człowieka ich nie syntetyzuje (lub w niektórych przypadkach syntetyzuje, ale nie wystarczająco dużo w stosunku do zapotrzebowania), dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Ich brak może doprowadzić do awitaminozy (całkowity brak w organizmie - niedobór nazywamy hipowitaminozą).
Co ciekawe, nadmiar witamin też może być problemem - nazywamy go hiperwitaminozą. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zblilansowanie diety również pod kątem dostarczanych w pokarmie witamin.
W pomarańcza, skórka z pomarańczy, kandyzowana skórka z pomarańczy, sok pomarańczowy, sok pomarańczowy 100%, sorbet pomarańczowy znajdziemy wiele cennych witamin wyszczególnionych w tabelce powyżej.

Dowiedz się również:

Sprawdź również witaminy w produktach powiązanych pomarańczach
Jabłko, Banan, Arbuz, Mango, Mandarynki, Ananas, Sok z pomarańczy, Brzoskwinia, Melon, Pomelo, Grejpfrut, Nektarynki, Cytryna, Granat, Owoc kaki (persymona), Limonka, Pigwa

Przepisy z pomarańczami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z pomarańczami

tequila sunrise kcal, smoothie kcal, sangria kcal, martini fiero kcal, aperol spritz kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto