Masło orzechowe - witaminy

Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) Masło z orzechów laskowych Masło z orzechów nerkowca Masło z orzechów pistacjowych Masło z orzechów włoskich masło orzechowe
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 13.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.44 mg b/d 0.42 mg 1.12 mg 0.54 mg 0.44 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg b/d 0.50 mg 3.00 mg 1.30 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 9.11 mg 15.03 mg 0.90 mg 2.17 mg 0.70 mg 9.11 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.14 mg 0.64 mg 0.42 mg 0.70 mg 0.34 mg 0.14 mg
Ryboflawina 0.19 mg 0.11 mg 0.06 mg 0.23 mg 0.15 mg 0.19 mg
Niacyna 13.30 mg 1.80 mg 1.06 mg 1.37 mg 1.12 mg 13.30 mg
Foliany 86.00 µg (mcg) b/d 25.00 µg (mcg) 51.00 µg (mcg) 98.00 µg (mcg) 86.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 159.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Powyższe wartości to jedynie dane szacunkowe zebrane we wskazanych poniżej źródłach. Dokładne wartości mogą się różnić w produktach różnych wytwórców, dlatego zawsze sprawdź dane zawarte na opakowaniu. Powyższe dane nie mogą być podstawą do dalszych wyliczeń.
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100549/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170187/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w maśle orzechowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Masło orzechowe - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Jakie witaminy są w maśle orzechowym?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jest to grupa różnorodnych organicznych związków chemicznych - część z nich można otrzymywać w sposób naturalny, inne syntetycznie
Ciało człowieka ich nie syntetyzuje (lub w niektórych przypadkach syntetyzuje, ale nie wystarczająco dużo w stosunku do zapotrzebowania), dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Ich brak może doprowadzić do awitaminozy (całkowity brak w organizmie - niedobór nazywamy hipowitaminozą).
Co ciekawe, nadmiar witamin też może być problemem - nazywamy go hiperwitaminozą. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zblilansowanie diety również pod kątem dostarczanych w pokarmie witamin.
W masło z orzechów arachidowych (ziemnych), masło z orzechów laskowych, masło z orzechów nerkowca, masło z orzechów pistacjowych, masło z orzechów włoskich, masło orzechowe znajdziemy wiele cennych witamin wyszczególnionych w tabelce powyżej.

Dowiedz się również:

Sprawdź również witaminy w produktach powiązanych maśle orzechowym
Orzeszki ziemne, Orzechy arachidowe, Orzechy nerkowca, Masło, Syrop klonowy,

Przepisy z masłem orzechowym

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z masłem orzechowym

pieczona owsianka kcal, owsianka z masłem orzechowym kcal, owsianka czekoladowa kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto