Makrela wędzona - witaminy

Makrela wędzona
na 100 g
Witamina A 23.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.38 mg
Witamina B12 4.20 µg (mcg)
Witamina C 2.10 mg
Witamina D 11.30 µg (mcg)
Witamina E 1.24 mg
Retinol 23.00 µg (mcg)
Tiamina 0.13 mg
Ryboflawina 0.54 mg
Niacyna 10.59 mg
Foliany 2.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg)
Powyższe wartości to jedynie dane szacunkowe zebrane we wskazanych poniżej źródłach. Dokładne wartości mogą się różnić w produktach różnych wytwórców, dlatego zawsze sprawdź dane zawarte na opakowaniu. Powyższe dane nie mogą być podstawą do dalszych wyliczeń.
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098895/nutrients
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makreli wędzonej oraz jakie alergie mogą powodować.
Makrela wędzona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Jakie witaminy są w makreli wędzonej?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jest to grupa różnorodnych organicznych związków chemicznych - część z nich można otrzymywać w sposób naturalny, inne syntetycznie
Ciało człowieka ich nie syntetyzuje (lub w niektórych przypadkach syntetyzuje, ale nie wystarczająco dużo w stosunku do zapotrzebowania), dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Ich brak może doprowadzić do awitaminozy (całkowity brak w organizmie - niedobór nazywamy hipowitaminozą).
Co ciekawe, nadmiar witamin też może być problemem - nazywamy go hiperwitaminozą. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zblilansowanie diety również pod kątem dostarczanych w pokarmie witamin.
W makrela wędzona znajdziemy wiele cennych witamin wyszczególnionych w tabelce powyżej.

Dowiedz się również:

Sprawdź również witaminy w produktach powiązanych makreli wędzonej
Łosoś, Tuńczyk, Dorsz,

Przepisy z makrelą wędzoną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z makrelą wędzoną

pasta z makreli kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto