Kurki - witaminy

kurki świeże
na 100 g
Witamina A b/d
Witamina B6 0.04 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C b/d
Witamina D 5.30 µg (mcg)
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina 0.02 mg
Ryboflawina 0.22 mg
Niacyna 4.09 mg
Foliany 2.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d
Powyższe wartości to jedynie dane szacunkowe zebrane we wskazanych poniżej źródłach. Dokładne wartości mogą się różnić w produktach różnych wytwórców, dlatego zawsze sprawdź dane zawarte na opakowaniu. Powyższe dane nie mogą być podstawą do dalszych wyliczeń.
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kurkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Kurki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Jakie witaminy są w kurkach?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jest to grupa różnorodnych organicznych związków chemicznych - część z nich można otrzymywać w sposób naturalny, inne syntetycznie
Ciało człowieka ich nie syntetyzuje (lub w niektórych przypadkach syntetyzuje, ale nie wystarczająco dużo w stosunku do zapotrzebowania), dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Ich brak może doprowadzić do awitaminozy (całkowity brak w organizmie - niedobór nazywamy hipowitaminozą).
Co ciekawe, nadmiar witamin też może być problemem - nazywamy go hiperwitaminozą. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zblilansowanie diety również pod kątem dostarczanych w pokarmie witamin.
W kurki świeże znajdziemy wiele cennych witamin wyszczególnionych w tabelce powyżej.

Dowiedz się również:

Sprawdź również witaminy w produktach powiązanych kurkach
Podgrzybki

Przepisy z kurkami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z kurkami

zupa kurkowa kcal, sos kurkowy kcal, polędwiczki w sosie kurkowym kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto