Kapary - witaminy

Kapary
na 100 g
Witamina A 7.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.02 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 4.30 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.02 mg
Ryboflawina 0.14 mg
Niacyna 0.65 mg
Foliany 23.00 µg (mcg)
Beta karoten 83.00 µg (mcg)
Powyższe wartości to jedynie dane szacunkowe zebrane we wskazanych poniżej źródłach. Dokładne wartości mogą się różnić w produktach różnych wytwórców, dlatego zawsze sprawdź dane zawarte na opakowaniu. Powyższe dane nie mogą być podstawą do dalszych wyliczeń.
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kaparach oraz jakie alergie mogą powodować.
Kapary - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Jakie witaminy są w kaparach?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jest to grupa różnorodnych organicznych związków chemicznych - część z nich można otrzymywać w sposób naturalny, inne syntetycznie
Ciało człowieka ich nie syntetyzuje (lub w niektórych przypadkach syntetyzuje, ale nie wystarczająco dużo w stosunku do zapotrzebowania), dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Ich brak może doprowadzić do awitaminozy (całkowity brak w organizmie - niedobór nazywamy hipowitaminozą).
Co ciekawe, nadmiar witamin też może być problemem - nazywamy go hiperwitaminozą. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zblilansowanie diety również pod kątem dostarczanych w pokarmie witamin.
W kapary znajdziemy wiele cennych witamin wyszczególnionych w tabelce powyżej.

Dowiedz się również:

Sprawdź również witaminy w produktach powiązanych kaparach
Bób gotowany, Soczewica czerwona, Ciecierzyca, Soczewica zielona,

Przepisy z kaparami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z kaparami

vitello tonnato kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto