Burak - witaminy

Burak Buraki gotowane buraki kiszone Burak konserwowy sok z buraków
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 2.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.07 mg 0.07 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.05 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 4.90 mg 3.60 mg 2.80 mg 2.80 mg 2.50 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.04 mg 0.04 mg 0.03 mg 0.03 mg 0.03 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.03 mg 0.03 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg
Ryboflawina 0.04 mg 0.04 mg 0.04 mg 0.04 mg 0.03 mg
Niacyna 0.33 mg 0.33 mg 0.15 mg 0.15 mg 0.14 mg
Foliany 109.00 µg (mcg) 80.00 µg (mcg) 29.00 µg (mcg) 29.00 µg (mcg) 26.00 µg (mcg)
Beta karoten 20.00 µg (mcg) 21.00 µg (mcg) 14.00 µg (mcg) 14.00 µg (mcg) 12.00 µg (mcg)
Powyższe wartości to jedynie dane szacunkowe zebrane we wskazanych poniżej źródłach. Dokładne wartości mogą się różnić w produktach różnych wytwórców, dlatego zawsze sprawdź dane zawarte na opakowaniu. Powyższe dane nie mogą być podstawą do dalszych wyliczeń.
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169145/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169146/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169147/nutrients https://biogo.pl/pl/p/BURAKI-KISZONE-PLASTRY-BIO-300-g-150-g-RUNOLAND/39577?gclid=Cj0KCQjwwLKFBhDPARIsAPzPi-Js4giz238IH7XcyaLI6b6xhNOP_liBQGhv-vnHLVer4dLMgIrH1h8aAg_TEALw_wcB
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169147/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103215/nutrients
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w buraku oraz jakie alergie mogą powodować.
Burak - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Jakie witaminy są w buraku?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Jest to grupa różnorodnych organicznych związków chemicznych - część z nich można otrzymywać w sposób naturalny, inne syntetycznie
Ciało człowieka ich nie syntetyzuje (lub w niektórych przypadkach syntetyzuje, ale nie wystarczająco dużo w stosunku do zapotrzebowania), dlatego muszą być dostarczane wraz z pokarmem. Ich brak może doprowadzić do awitaminozy (całkowity brak w organizmie - niedobór nazywamy hipowitaminozą).
Co ciekawe, nadmiar witamin też może być problemem - nazywamy go hiperwitaminozą. Dlatego tak ważne jest odpowiednie zblilansowanie diety również pod kątem dostarczanych w pokarmie witamin.
W burak, buraki gotowane, buraki kiszone, burak konserwowy, sok z buraków znajdziemy wiele cennych witamin wyszczególnionych w tabelce powyżej.

Dowiedz się również:

Sprawdź również witaminy w produktach powiązanych buraku
Ziemniak, Bataty, Bób gotowany, Dynia, Kukurydza, Marchewka, Pomidor, Pietruszka, Buraki kiszone, Sok z buraków, Cebula czerwona, Kapusta czerwona, Kapusta, Ogórek, Chrzan, Seler, Zakwas z buraka

Przepisy z burakiem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z burakiem

sok z buraków kcal, ćwikła z chrzanem kcal, chłodnik z botwiny kcal, chłodnik kcal, buraczki zasmażane kcal, barszcz wigilijny kcal, barszcz ukraiński kcal, barszcz czerwony kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto