Makarony - węglowodany

Makaron bezjajeczny Makaron z semoliny Makaron kolorowy fusilli Makaron muszelki Makaron penne Makaron fusilli Makaron kokardki Makaron orzo makaron spaghetti Makaron cannelloni makaron do lasagne Makaron łazanki
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 74.70 g 73.10 g 74.70 g 74.70 g 74.70 g 74.70 g 74.70 g 78.57 g 73.10 g 73.10 g 73.10 g 74.70 g
Węglowodany przyswajalne 71.50 g 63.00 g 71.50 g 71.50 g 71.50 g 71.50 g 71.50 g 74.97 g 63.00 g 63.00 g 63.00 g 71.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.20 g 10.10 g 3.20 g 3.20 g 3.20 g 3.20 g 3.20 g 3.60 g 10.10 g 10.10 g 10.10 g 3.20 g
Sacharoza (cukier) 0.48 g 0.60 g 0.48 g 0.48 g 0.48 g 0.48 g 0.48 g b/d 0.60 g 0.60 g 0.60 g 0.48 g
Glukoza 0.12 g 0.20 g 0.12 g 0.12 g 0.12 g 0.12 g 0.12 g b/d 0.20 g 0.20 g 0.20 g 0.12 g
Fruktoza 0.11 g 0.20 g 0.11 g 0.11 g 0.11 g 0.11 g 0.11 g b/d 0.20 g 0.20 g 0.20 g 0.11 g
Skrobia 62.40 g 57.40 g 62.40 g 62.40 g 62.40 g 62.40 g 62.40 g b/d 57.40 g 57.40 g 57.40 g 62.40 g
Laktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Powyższe wartości to jedynie dane szacunkowe zebrane we wskazanych poniżej źródłach. Dokładne wartości mogą się różnić w produktach różnych wytwórców, dlatego zawsze sprawdź dane zawarte na opakowaniu. Powyższe dane nie mogą być podstawą do dalszych wyliczeń.
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/465734/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168915/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168927/nutrients
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronach oraz jakie alergie mogą powodować.
Makarony - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Ile węglowodanów jest w makaronach?

W wartościach odżywczych składników pokarmowych w szeroko pojętej kategorii węglowodany możemy wyróżnić kilka konkretnych wartości odżywczych, takich jak węglowodany przyswajalne, błonnik (inaczej węglowodany nieprzyswajalne), ale również sacharozę (czyli cukier), glukozę, fruktozę, skrobię czy laktozę. Informację o wszystkich tych składnikach odżywczych makaronów.

Dowiedz się również:

Sprawdź ilość węglowodanów dla produktów powiązanych z makaronach
Makaron ryżowy, Makaron sojowy,

Przepisy z makaronami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto