Żurawina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w żurawinie oraz jakie alergie mogą powodować.
Żurawina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze żurawiny - tabela

Energia i białka

mrożone owoce żurawiny Żurawina świeża Żurawina w słoiku
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w żurawinie
Białko 0.46 g 0.46 g 0.75 g
Fenyloalanina 0.04 mg 0.04 mg b/d

Węglowodany w żurawinie

mrożone owoce żurawiny Żurawina świeża Żurawina w słoiku
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 12.00 g 12.00 g 40.40 g
Węglowodany przyswajalne 8.40 g 8.40 g 39.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.60 g 3.60 g 1.20 g
Sacharoza (cukier) 0.16 g 0.16 g 0.10 g
Glukoza 3.44 g 3.44 g 17.10 g
Fruktoza 0.67 g 0.67 g 9.70 g
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

mrożone owoce żurawiny Żurawina świeża Żurawina w słoiku
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.13 g 0.13 g 0.05 g
Tłuszcze nasycone 0.05 g 0.05 g 0.01 g
Tłuszcze nienasycone 0.08 g 0.08 g 0.04 g
Tłuszcze jednonasycone 0.02 g 0.02 g 0.01 g
Tłuszcze wielonasycone 0.06 g 0.06 g 0.03 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na żurawinę

mrożone owoce żurawiny Żurawina świeża Żurawina w słoiku
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 3.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.06 mg 0.06 mg b/d
Witamina B12 b/d b/d b/d
Witamina C 14.00 mg 14.00 mg 1.00 mg
Witamina D b/d b/d b/d
Witamina E b/d b/d b/d
Retinol b/d b/d b/d
Tiamina 0.01 mg 0.01 mg b/d
Ryboflawina 0.02 mg 0.02 mg b/d
Niacyna 0.10 mg 0.10 mg b/d
Foliany 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 38.00 µg (mcg) 38.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na żurawinę

mrożone owoce żurawiny Żurawina świeża Żurawina w słoiku
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 2.00 mg 2.00 mg 5.00 mg
Potas 80.00 mg 80.00 mg 21.00 mg
Wapń 8.00 mg 8.00 mg 3.00 mg
Fosfor 11.00 mg 11.00 mg 4.00 mg
Magnez 6.00 mg 6.00 mg 2.00 mg
Żelazo 0.23 mg 0.23 mg 0.20 mg
Cynk 0.09 mg 0.09 mg 0.02 mg
Miedź 0.06 mg 0.06 mg 0.02 mg
Mangan 0.27 mg 0.27 mg 0.06 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171722/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171722/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167803/nutrients

Alergie w żurawinie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z żurawiną

Przepisy z żurawiną

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto