Wieprzowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Mięso i przetwory

Wartości odżywcze wieprzowiny - tabela
Energia i białka
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Energia (kalorie) | Pokaż liczbę kalorii w wieprzowinie | ||||||||
Białko | 21.40 g | 25.66 g | 17.80 g | 6.38 g | 16.30 g | 0.00 g | 16.80 g | b/d | 14.10 g |
Fenyloalanina | 1.05 mg | b/d | 0.48 mg | 0.24 mg | 0.68 mg | 0.00 mg | b/d | b/d | 0.59 mg |
Węglowodany w wieprzowinie
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 2.47 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Węglowodany przyswajalne | 2.47 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Sacharoza (cukier) | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Glukoza | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Fruktoza | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Skrobia | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Laktoza | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Tłuszcze
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 3.65 g | 11.50 g | 33.50 g | 69.60 g | 17.20 g | 100.00 g | 10.10 g | b/d | 2.72 g |
Tłuszcze nasycone | 2.26 g | 11.50 g | 14.02 g | 28.59 g | 7.29 g | 43.70 g | 5.62 g | 0.00 g | 1.77 g |
Tłuszcze nienasycone | 1.39 g | 0.00 g | 19.48 g | 41.01 g | 9.91 g | 56.30 g | 4.48 g | 0.00 g | 0.95 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.52 g | b/d | 15.80 g | 32.90 g | 8.13 g | 45.10 g | 3.59 g | b/d | 0.61 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.87 g | b/d | 3.68 g | 8.11 g | 1.78 g | 11.20 g | 0.89 g | b/d | 0.34 g |
Tłuszcze trans | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.13 g | b/d | b/d |
Cholesterol | 301.00 mg | 133.00 mg | 97.00 mg | 90.00 mg | 101.00 mg | 95.00 mg | 223.00 mg | b/d | 320.00 mg |
Witaminy w przepisie na wieprzowinę
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 6500.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.69 mg | b/d | 0.37 mg | 0.09 mg | 0.24 mg | 0.00 mg | 0.03 mg | b/d | 0.10 mg |
Witamina B12 | 26.00 µg (mcg) | b/d | 0.88 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 2.84 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.30 µg (mcg) | b/d | 2.75 µg (mcg) |
Witamina C | 25.30 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 4.40 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d | 12.30 mg |
Witamina D | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 2.50 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d |
Witamina E | b/d | b/d | b/d | 0.29 mg | 0.29 mg | 0.60 mg | 0.04 mg | b/d | b/d |
Retinol | 6500.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.28 mg | b/d | 0.21 mg | 0.39 mg | 0.49 mg | 0.00 mg | 0.05 mg | b/d | 0.09 mg |
Ryboflawina | 3.00 mg | b/d | 0.11 mg | 0.24 mg | 0.49 mg | 0.00 mg | 0.20 mg | b/d | 0.43 mg |
Niacyna | 15.30 mg | b/d | 2.06 mg | 4.54 mg | 5.30 mg | 0.00 mg | 2.48 mg | b/d | 3.34 mg |
Foliany | 212.00 µg (mcg) | b/d | 5.00 µg (mcg) | 1.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | b/d | 3.00 µg (mcg) |
Beta karoten | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinę
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 87.00 mg | 144.00 mg | 63.00 mg | 25.00 mg | 110.00 mg | 0.00 mg | 75.00 mg | b/d | 153.00 mg |
Potas | 273.00 mg | b/d | 349.00 mg | 148.00 mg | 243.00 mg | 0.00 mg | 14.00 mg | b/d | 303.00 mg |
Wapń | 9.00 mg | 18.00 mg | 18.00 mg | 4.00 mg | 16.00 mg | 0.00 mg | 11.00 mg | b/d | 7.00 mg |
Fosfor | 288.00 mg | b/d | 50.00 mg | 86.00 mg | 193.00 mg | 0.00 mg | 130.00 mg | b/d | 196.00 mg |
Magnez | 18.00 mg | b/d | 8.00 mg | 3.00 mg | 18.00 mg | 0.00 mg | 11.00 mg | b/d | 14.00 mg |
Żelazo | 23.30 mg | 1.59 mg | 0.99 mg | 0.42 mg | 3.35 mg | 0.00 mg | 1.01 mg | b/d | 18.90 mg |
Cynk | 5.76 mg | b/d | 2.31 mg | 0.84 mg | 3.01 mg | 0.11 mg | 1.85 mg | b/d | 2.03 mg |
Miedź | 0.68 mg | b/d | 0.08 mg | 0.04 mg | 0.07 mg | 0.00 mg | 0.17 mg | b/d | 0.08 mg |
Mangan | 0.34 mg | b/d | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.00 mg | 0.04 mg | b/d | 0.02 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167862/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1547085/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168291/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168269/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168275/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171401/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167867/nutrients
- https://allegro.pl/oferta/jelita-wieprzowe-28-30-europa-20-mb-kalibrowane-10621506142?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167864/nutrients
Alergie w wieprzowinie
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Często zadawane pytania
Produkty powiązane z wieprzowiną
Przepisy z wieprzowiną
-
Wątróbka wieprzowa w sosie
Wątróbka wieprzowa w sosie to obiad, który zapewne większość z nas kojarzy z dzieciństwem. Dzielimy się na osoby, które kochają …
20 + 20 min łatwy 3 189 kcal -
Golonka w słoikach
Golonka w słoikach to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają nietypowe dodatki do kanapek. Nie wiesz, jak ją przygotować? Zajrzyj …
120 + 240 min średni 6 706 kcal -
Spianata
Spianata to tradycyjne włoskie salami. Pyszne salami można przygotować z chudego mięsa wieprzowego. Domowa wędlina doskonale sprawdzi się jako dodatek …
60 + 7200 min średni 20 325 kcal -
Smalec domowy z boczkiem
Smalec domowy z boczkiem to doskonała propozycja na smaczne smarowidło do chleba. Tradycyjny domowy smalec warto podać z dodatkiem ogórków …
20 + 25 min łatwy 10 535 kcal -
Ozorki w galarecie
Pyszne ozorki w galarecie to doskonały pomysł na pyszną przekąskę lub przystawkę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze …
30 + 120 min łatwy 4 196 kcal
-
Golonko z kapustą
Golonko z kapustą kiszoną to idealny pomysł na obiad. To kruche, soczyste mięso w towarzystwie soczystej kapusty na pewno Was …
20 + 170 min łatwy 2 558 kcal -
Galert śląski
Domowy galert śląski z golonki i nóżek wieprzowych zrobisz bardzo prosto. Lubisz galaretę z nóżek, ale nigdy jej nie gotowałeś? …
24 + 270 min łatwy 8 173 kcal -
Płucka na kwaśno
Płucka na kwaśno to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wieprzowe płucka sprawdzą się na tani obiad …
15 + 110 min łatwy 4 302 kcal -
Kiełbasa z dziczyzny
Potrawy z dziczyzny w ostatnich latach zyskują na popularności. Często nazywane są potrawami myśliwskimi ze względu na mięso z dzika, …
90 min łatwy 40 532 kcal -
Galareta z golonki
Galareta z golonki to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z samej golonki, koniecznie poznaj …
60 + 60 min łatwy 5 298 kcal -
Galaretki z golonki
Galaretki z golonki, to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj …
30 + 60 min łatwy 5
-
Sało
Sało, czyli nic innego jak ukraińska słonina kiszona. Jest to danie, które zdecydowanie nie występuje w naszym regionie. Natomiast jest …
60 min łatwy 5 -
Galareta z nóżek
Galareta z nóżek to danie, które się lubi albo nienawidzi. Jeśli nigdy nie próbowałeś galarety z mięsa wieprzowego, koniecznie poznaj …
30 + 60 min łatwy 6 -
Domowy smalec
Domowy smalec to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smalec ze skwarkami i cebulą można …
20 + 10 min łatwy 10 998 kcal -
Skwarki
Skwarki to pozostałość z produkcji tłuszczów, które wytapiane są z tkanki tłuszczowej zwierząt. Domowe, tradycyjne kwarki mogą zawierać mięso i …
20 min łatwy 5 902 kcal -
Galaretka z nóżek
Galaretka z nóżek to tradycyjna, staropolska potrawa przyrządzana od dawien dawna. Najczęściej robi się ją z nóżek wieprzowych, ale można …
40 min średni 20 96 kcal
-
Golonko gotowane
Przepis na golonko gotowane to świetny pomysł na smaczny obiad niedzielny. Podane z ziemniakami i surówką z buraczkami idealnie sprawdzi …
20 + 240 min łatwy 4 689 kcal -
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Najlepsze ozorki doskonale smakują z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek …
60 + 90 min łatwy 4 687 kcal -
Galat
Galat to tradycyjny, domowy przepis na przekąskę z czasów PRL. Galareta z nóżek wieprzowych była mocno popularna w tych czasach …
30 + 30 min łatwy 8 -
Smalec ze skwarkami
Smalec ze skwarkami to przekąska do chleba, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Taki tradycyjny, domowy smalec z cebulką szczególnie smakuje …
30 + 80 min łatwy 5 1764 kcal -
Słonina wędzona
Słonina wędzona to jeden z tych przysmaków, do których trzeba się przekonać. Gdy już raz się go spróbuje, ciężko przejść …
45 min łatwy 10 2122 kcal -
Salceson z szynkowara
Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie lub kolację. …
30 + 120 min łatwy 10 563 kcal
-
Kaszanka
Kaszanka to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty …
60 + 60 min łatwy 10 94 kcal -
Golonka z szynkowara
Golonka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych dań. Mięso przygotowane w ten sposób jest …
45 + 120 min średni 10 324 kcal -
Smalec z mięsem w słoiku
Smalec z mięsem w słoiku to dobry wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso. To dodatek, który nada wyjątkowego smaku …
50 + 80 min średni 20 253 kcal -
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 342 kcal -
Sztufada wołowa
Sztufada wołowa to jeden z tych przepisów, które jest niezwykle smaczny, ale też wykwintny. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, …
45 + 60 min łatwy 10 393 kcal
-
Golonka w pepitkę
Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dzisiaj przedstawię …
20 + 60 min łatwy 4 124 kcal -
Golonka po bawarsku
Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dzisiaj przedstawię …
60 + 60 min łatwy 4 304 kcal -
Kapuśniak na golonce
Kapuśniak na golonce to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Smaczny kapuśniak to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. …
15 + 90 min łatwy 10 254 kcal -
Sztufada
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia …
15 + 120 min łatwy 8 645 kcal -
Golonki w kapuście
Golonki w kapuście to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Golonki są potrawą kaloryczną i spożywaną przez …
20 + 150 min łatwy 5 801 kcal