Wieprzowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Mięso i przetwory

Wartości odżywcze wieprzowiny - tabela
Energia i białka
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Energia (kalorie) | Pokaż liczbę kalorii w wieprzowinie | ||||||||
Białko | 21.40 g | 25.66 g | 17.80 g | 6.38 g | 16.30 g | 0.00 g | 16.80 g | b/d | 14.10 g |
Fenyloalanina | 1.05 mg | b/d | 0.48 mg | 0.24 mg | 0.68 mg | 0.00 mg | b/d | b/d | 0.59 mg |
Węglowodany w wieprzowinie
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Węglowodany | 2.47 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Węglowodany przyswajalne | 2.47 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g | b/d | 0.00 g |
Sacharoza (cukier) | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Glukoza | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Fruktoza | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Skrobia | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Laktoza | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d |
Tłuszcze
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Tłuszcz | 3.65 g | 11.50 g | 33.50 g | 69.60 g | 17.20 g | 100.00 g | 10.10 g | b/d | 2.72 g |
Tłuszcze nasycone | 2.26 g | 3.54 g | 14.02 g | 28.59 g | 7.29 g | 43.70 g | 5.62 g | 0.00 g | 1.77 g |
Tłuszcze nienasycone | 1.39 g | 7.96 g | 19.48 g | 41.01 g | 9.91 g | 56.30 g | 4.48 g | 0.00 g | 0.95 g |
Tłuszcze jednonasycone | 0.52 g | b/d | 15.80 g | 32.90 g | 8.13 g | 45.10 g | 3.59 g | b/d | 0.61 g |
Tłuszcze wielonasycone | 0.87 g | b/d | 3.68 g | 8.11 g | 1.78 g | 11.20 g | 0.89 g | b/d | 0.34 g |
Tłuszcze trans | b/d | 0.00 g | b/d | b/d | b/d | b/d | 0.13 g | b/d | b/d |
Cholesterol | 301.00 mg | 133.00 mg | 97.00 mg | 90.00 mg | 101.00 mg | 95.00 mg | 223.00 mg | b/d | 320.00 mg |
Witaminy w przepisie na wieprzowinę
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Witamina A | 6500.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.69 mg | b/d | 0.37 mg | 0.09 mg | 0.24 mg | 0.00 mg | 0.03 mg | b/d | 0.10 mg |
Witamina B12 | 26.00 µg (mcg) | b/d | 0.88 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 2.84 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.30 µg (mcg) | b/d | 2.75 µg (mcg) |
Witamina C | 25.30 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | 4.40 mg | 0.00 mg | 0.00 mg | b/d | 12.30 mg |
Witamina D | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | 2.50 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | b/d |
Witamina E | b/d | b/d | b/d | 0.29 mg | 0.29 mg | 0.60 mg | 0.04 mg | b/d | b/d |
Retinol | 6500.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.28 mg | b/d | 0.21 mg | 0.39 mg | 0.49 mg | 0.00 mg | 0.05 mg | b/d | 0.09 mg |
Ryboflawina | 3.00 mg | b/d | 0.11 mg | 0.24 mg | 0.49 mg | 0.00 mg | 0.20 mg | b/d | 0.43 mg |
Niacyna | 15.30 mg | b/d | 2.06 mg | 4.54 mg | 5.30 mg | 0.00 mg | 2.48 mg | b/d | 3.34 mg |
Foliany | 212.00 µg (mcg) | b/d | 5.00 µg (mcg) | 1.00 µg (mcg) | 4.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 3.00 µg (mcg) | b/d | 3.00 µg (mcg) |
Beta karoten | b/d | b/d | b/d | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | b/d | 0.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinę
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | na 100 g | |
Sód | 87.00 mg | 144.00 mg | 63.00 mg | 25.00 mg | 110.00 mg | 0.00 mg | 75.00 mg | b/d | 153.00 mg |
Potas | 273.00 mg | b/d | 349.00 mg | 148.00 mg | 243.00 mg | 0.00 mg | 14.00 mg | b/d | 303.00 mg |
Wapń | 9.00 mg | 18.00 mg | 18.00 mg | 4.00 mg | 16.00 mg | 0.00 mg | 11.00 mg | b/d | 7.00 mg |
Fosfor | 288.00 mg | b/d | 50.00 mg | 86.00 mg | 193.00 mg | 0.00 mg | 130.00 mg | b/d | 196.00 mg |
Magnez | 18.00 mg | b/d | 8.00 mg | 3.00 mg | 18.00 mg | 0.00 mg | 11.00 mg | b/d | 14.00 mg |
Żelazo | 23.30 mg | 1.59 mg | 0.99 mg | 0.42 mg | 3.35 mg | 0.00 mg | 1.01 mg | b/d | 18.90 mg |
Cynk | 5.76 mg | b/d | 2.31 mg | 0.84 mg | 3.01 mg | 0.11 mg | 1.85 mg | b/d | 2.03 mg |
Miedź | 0.68 mg | b/d | 0.08 mg | 0.04 mg | 0.07 mg | 0.00 mg | 0.17 mg | b/d | 0.08 mg |
Mangan | 0.34 mg | b/d | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.01 mg | 0.00 mg | 0.04 mg | b/d | 0.02 mg |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167862/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1547085/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168291/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168269/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168275/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171401/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167867/nutrients
- https://allegro.pl/oferta/jelita-wieprzowe-28-30-europa-20-mb-kalibrowane-10621506142?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167864/nutrients
Alergie w wieprzowinie
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
- brak danych
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z wieprzowiną
Przepisy z wieprzowiną
-
Ozorki w sosie chrzanowym
Ozorki w sosie chrzanowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Najlepsze ozorki doskonale smakują z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz surówek …
60 + 90 min łatwy 4 687 kcal -
Galat
Galat to tradycyjny, domowy przepis na przekąskę z czasów PRL. Galareta z nóżek wieprzowych była mocno popularna w tych czasach …
30 + 30 min łatwy 8 -
Smalec ze skwarkami
Smalec ze skwarkami to przekąska do chleba, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Taki tradycyjny, domowy smalec z cebulką szczególnie smakuje …
30 + 80 min łatwy 5 -
Słonina wędzona
Słonina wędzona to jeden z tych przysmaków, do których trzeba się przekonać. Gdy już raz się go spróbuje, ciężko przejść …
45 min łatwy 10 -
Salceson z szynkowara
Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie lub kolację. …
30 + 120 min łatwy 10 563 kcal
-
Kaszanka
Kaszanka to rodzaj dania, które trzeba pokochać. Albo się to danie uwielbia, albo nienawidzi. Dzisiaj przedstawię Ci szybki i prosty …
60 + 60 min łatwy 10 94 kcal -
Golonka z szynkowara
Golonka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych dań. Mięso przygotowane w ten sposób jest …
45 + 120 min średni 10 -
Smalec z mięsem w słoiku
Smalec z mięsem w słoiku to dobry wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso. To dodatek, który nada wyjątkowego smaku …
50 + 80 min średni 20 253 kcal -
Pasztet strasburski
Pasztet strasburski to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pasztet można podać jako smarowidło na kanapki lub samodzielnie …
20 + 30 min łatwy 10 302 kcal -
Sztufada wołowa
Sztufada wołowa to jeden z tych przepisów, które jest niezwykle smaczny, ale też wykwintny. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, …
45 + 60 min łatwy 10 -
Golonka w pepitkę
Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dzisiaj przedstawię …
20 + 60 min łatwy 4 124 kcal
-
Golonka po bawarsku
Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dzisiaj przedstawię …
60 + 60 min łatwy 4 304 kcal -
Kapuśniak na golonce
Kapuśniak na golonce to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Smaczny kapuśniak to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. …
15 + 90 min łatwy 10 254 kcal -
Sztufada
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia …
15 + 120 min łatwy 8 -
Golonki w kapuście
Golonki w kapuście to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Golonki są potrawą kaloryczną i spożywaną przez …
20 + 150 min łatwy 5 801 kcal -
Golonka peklowana
Golonka peklowana jest świetnym wyborem dla każdego, kto kocha mięsne dania. Jest aromatyczna i naprawdę miękka. Idealnie sprawdzi się pyszny …
60 + 240 min łatwy 4 443 kcal
-
Golonka wieprzowa
Golonka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych mięsnych potraw, która gości na polskich stolach. A ten przepis pozwala na jej przygotowanie …
10 + 210 min łatwy 6 358 kcal -
Golonka pieczona w rękawie
Golonka pieczona w rękawie jest jednym z tych dań, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Ze względu na zmienioną obróbkę …
60 + 90 min łatwy 4 605 kcal -
Bigos na golonce
Bigos to tradycyjne, polskie danie. Aby go wykonać potrzebna jest kapusta kiszona, czasami również dodatek świeżej kapusty. Przygotowuje się go …
20 + 240 min łatwy 8 -
Golonka z indyka duszona
Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dzisiaj przedstawię …
10 + 60 min łatwy 4 164 kcal -
Golonka z szybkowaru
Golonka z szybkowaru to jeden z tych przepisów, który zachwyca swoją prostotą. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele, a mięso …
5 + 40 min łatwy 4 570 kcal -
Golonka w butelce
Golonka w butelce to świetna propozycja dla wszystkich, którzy kochają domowe wędliny. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje naprawdę …
45 + 180 min łatwy 10
-
Chrupiącą golonka pieczona
Chrupiącą golonka pieczona jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Mięso w takiej wersji zachwyca smakiem i …
20 + 90 min łatwy 2 1208 kcal -
Golonka z kociołka
Golonka z kociołka to pomysł n naprawdę ciekawe danie, do którego przyda się żeliwny kociołek. To potrawa, którą najlepiej przygotowywać …
45 + 180 min łatwy 4 880 kcal -
Golonka w kapuście
Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie …
30 + 170 min łatwy 2 876 kcal -
Smalec z dzika
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 20 268 kcal -
Smalec z boczkiem
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 25 215 kcal
-
Smalec z jabłkiem
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 25 184 kcal -
Smalec domowy
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 20 229 kcal -
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Wątróbka wieprzowa z cebulą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wątróbka nie powinna gościć na naszym talerzu zbyt …
120 + 20 min łatwy 4 737 kcal -
Bużenina
Bużenina to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego nadziewanego słoniną, które piecze się w …
20 + 90 min łatwy 10 515 kcal -
Lukanka
Lukanka to tradycyjna bułgarska wędlina przygotowywana z różnego rodzaju mięsa. Surowa dojrzewająca kiełbasa suszona jest przez prawie 100 dni. Aby …
20 min łatwy 10