Wieprzowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w wieprzowinie oraz jakie alergie mogą powodować.
Wieprzowina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze wieprzowiny - tabela

Energia i białka

wątróbka wieprzowa golonka wieprzowa Ogon wieprzowy podgardle wieprzowe ozory wieprzowe słonina wieprzowa Żołądki wieprzowe jelito wieprzowe płuca wieprzowe
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w wieprzowinie
Białko 21.40 g 25.66 g 17.80 g 6.38 g 16.30 g 0.00 g 16.80 g b/d 14.10 g
Fenyloalanina 1.05 mg b/d 0.48 mg 0.24 mg 0.68 mg 0.00 mg b/d b/d 0.59 mg

Węglowodany w wieprzowinie

wątróbka wieprzowa golonka wieprzowa Ogon wieprzowy podgardle wieprzowe ozory wieprzowe słonina wieprzowa Żołądki wieprzowe jelito wieprzowe płuca wieprzowe
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 2.47 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 2.47 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g
Sacharoza (cukier) b/d 0.00 g b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d b/d
Glukoza b/d 0.00 g b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d b/d
Fruktoza b/d 0.00 g b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d b/d
Skrobia b/d 0.00 g b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d b/d
Laktoza b/d 0.00 g b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

wątróbka wieprzowa golonka wieprzowa Ogon wieprzowy podgardle wieprzowe ozory wieprzowe słonina wieprzowa Żołądki wieprzowe jelito wieprzowe płuca wieprzowe
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 3.65 g 11.50 g 33.50 g 69.60 g 17.20 g 100.00 g 10.10 g b/d 2.72 g
Tłuszcze nasycone 2.26 g 11.50 g 14.02 g 28.59 g 7.29 g 43.70 g 5.62 g 0.00 g 1.77 g
Tłuszcze nienasycone 1.39 g 0.00 g 19.48 g 41.01 g 9.91 g 56.30 g 4.48 g 0.00 g 0.95 g
Tłuszcze jednonasycone 0.52 g b/d 15.80 g 32.90 g 8.13 g 45.10 g 3.59 g b/d 0.61 g
Tłuszcze wielonasycone 0.87 g b/d 3.68 g 8.11 g 1.78 g 11.20 g 0.89 g b/d 0.34 g
Tłuszcze trans b/d 0.00 g b/d b/d b/d b/d 0.13 g b/d b/d
Cholesterol 301.00 mg 133.00 mg 97.00 mg 90.00 mg 101.00 mg 95.00 mg 223.00 mg b/d 320.00 mg

Witaminy w przepisie na wieprzowinę

wątróbka wieprzowa golonka wieprzowa Ogon wieprzowy podgardle wieprzowe ozory wieprzowe słonina wieprzowa Żołądki wieprzowe jelito wieprzowe płuca wieprzowe
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 6500.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.69 mg b/d 0.37 mg 0.09 mg 0.24 mg 0.00 mg 0.03 mg b/d 0.10 mg
Witamina B12 26.00 µg (mcg) b/d 0.88 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 2.84 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.30 µg (mcg) b/d 2.75 µg (mcg)
Witamina C 25.30 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 4.40 mg 0.00 mg 0.00 mg b/d 12.30 mg
Witamina D b/d b/d b/d b/d b/d 2.50 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d
Witamina E b/d b/d b/d 0.29 mg 0.29 mg 0.60 mg 0.04 mg b/d b/d
Retinol 6500.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.28 mg b/d 0.21 mg 0.39 mg 0.49 mg 0.00 mg 0.05 mg b/d 0.09 mg
Ryboflawina 3.00 mg b/d 0.11 mg 0.24 mg 0.49 mg 0.00 mg 0.20 mg b/d 0.43 mg
Niacyna 15.30 mg b/d 2.06 mg 4.54 mg 5.30 mg 0.00 mg 2.48 mg b/d 3.34 mg
Foliany 212.00 µg (mcg) b/d 5.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) b/d 3.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wieprzowinę

wątróbka wieprzowa golonka wieprzowa Ogon wieprzowy podgardle wieprzowe ozory wieprzowe słonina wieprzowa Żołądki wieprzowe jelito wieprzowe płuca wieprzowe
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 87.00 mg 144.00 mg 63.00 mg 25.00 mg 110.00 mg 0.00 mg 75.00 mg b/d 153.00 mg
Potas 273.00 mg b/d 349.00 mg 148.00 mg 243.00 mg 0.00 mg 14.00 mg b/d 303.00 mg
Wapń 9.00 mg 18.00 mg 18.00 mg 4.00 mg 16.00 mg 0.00 mg 11.00 mg b/d 7.00 mg
Fosfor 288.00 mg b/d 50.00 mg 86.00 mg 193.00 mg 0.00 mg 130.00 mg b/d 196.00 mg
Magnez 18.00 mg b/d 8.00 mg 3.00 mg 18.00 mg 0.00 mg 11.00 mg b/d 14.00 mg
Żelazo 23.30 mg 1.59 mg 0.99 mg 0.42 mg 3.35 mg 0.00 mg 1.01 mg b/d 18.90 mg
Cynk 5.76 mg b/d 2.31 mg 0.84 mg 3.01 mg 0.11 mg 1.85 mg b/d 2.03 mg
Miedź 0.68 mg b/d 0.08 mg 0.04 mg 0.07 mg 0.00 mg 0.17 mg b/d 0.08 mg
Mangan 0.34 mg b/d 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg 0.00 mg 0.04 mg b/d 0.02 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167862/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1547085/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168291/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168269/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168275/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171401/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167867/nutrients
  • https://allegro.pl/oferta/jelita-wieprzowe-28-30-europa-20-mb-kalibrowane-10621506142?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167864/nutrients

Alergie w wieprzowinie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z wieprzowiną

Przepisy z wieprzowiną

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z wieprzowiną

wątróbka wieprzowa kcal, biała kiełbasa kcal, biała kiełbasa kcal, kiełbasa z dzika kcal, gotowana golonka kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto