Tahini (pasta sezamowa) - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Pozostałe produkty

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w tahini oraz jakie alergie mogą powodować.
Tahini (pasta sezamowa) - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze tahini - tabela

Energia i białka

tahini (pasta sezamowa)
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w tahini
Białko 17.00 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w tahini

tahini (pasta sezamowa)
na 100 g
Węglowodany 21.19 g
Węglowodany przyswajalne 11.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 9.30 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

tahini (pasta sezamowa)
na 100 g
Tłuszcz 53.76 g
Tłuszcze nasycone 9.90 g
Tłuszcze nienasycone 43.86 g
Tłuszcze jednonasycone 20.30 g
Tłuszcze wielonasycone 23.56 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na pastę sezamową

tahini (pasta sezamowa)
na 100 g
Witamina A 3.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.15 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C b/d
Witamina D b/d
Witamina E 0.25 mg
Retinol b/d
Tiamina 1.22 mg
Ryboflawina 0.47 mg
Niacyna 5.45 mg
Foliany 98.00 µg (mcg)
Beta karoten 40.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę sezamową

tahini (pasta sezamowa)
na 100 g
Sód 115.00 mg
Potas 414.00 mg
Wapń 426.00 mg
Fosfor 732.00 mg
Magnez 95.00 mg
Żelazo 8.95 mg
Cynk 4.62 mg
Miedź 1.61 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100609/nutrients

Alergie w tahini

  • tahini (pasta sezamowa) - Nasiona sezamu i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pastą sezamową

Przepisy z pastą sezamową

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto