Szczypiorek - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w szczypiorku oraz jakie alergie mogą powodować.
Szczypiorek - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze szczypiorku - tabela

Energia i białka

Szczypiorek
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w szczypiorku
Białko 3.27 g
Fenyloalanina 0.11 mg

Węglowodany w szczypiorku

Szczypiorek
na 100 g
Węglowodany 4.35 g
Węglowodany przyswajalne 1.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.50 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Szczypiorek
na 100 g
Tłuszcz 0.73 g
Tłuszcze nasycone 0.36 g
Tłuszcze nienasycone 0.37 g
Tłuszcze jednonasycone 0.10 g
Tłuszcze wielonasycone 0.27 g
Tłuszcze trans 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na szczypiorek

Szczypiorek
na 100 g
Witamina A 218.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.14 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 58.10 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.08 mg
Ryboflawina 0.12 mg
Niacyna 0.65 mg
Foliany 105.00 µg (mcg)
Beta karoten 2610.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szczypiorek

Szczypiorek
na 100 g
Sód 3.00 mg
Potas 296.00 mg
Wapń 92.00 mg
Fosfor 58.00 mg
Magnez 42.00 mg
Żelazo 1.60 mg
Cynk 0.56 mg
Miedź 0.16 mg
Mangan 0.37 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169994/nutrients

Alergie w szczypiorku

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z szczypiorkiem

Przepisy z szczypiorkiem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto