Ser pleśniowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mleko i przetwory mleczne

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w serze pleśniowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Ser pleśniowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze sera pleśniowego - tabela

Energia i białka

Ser pleśniowy niebieski
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w serze pleśniowym
Białko 21.40 g
Fenyloalanina 1.09 mg

Węglowodany w serze pleśniowym

Ser pleśniowy niebieski
na 100 g
Węglowodany 2.34 g
Węglowodany przyswajalne 2.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Ser pleśniowy niebieski
na 100 g
Tłuszcz 28.70 g
Tłuszcze nasycone 20.12 g
Tłuszcze nienasycone 8.58 g
Tłuszcze jednonasycone 7.78 g
Tłuszcze wielonasycone 0.80 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 75.00 mg

Witaminy w przepisie na ser pleśniowy

Ser pleśniowy niebieski
na 100 g
Witamina A 198.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.17 mg
Witamina B12 1.22 µg (mcg)
Witamina C b/d
Witamina D 0.50 µg (mcg)
Witamina E b/d
Retinol 192.00 µg (mcg)
Tiamina 0.03 mg
Ryboflawina 0.38 mg
Niacyna 1.02 mg
Foliany 36.00 µg (mcg)
Beta karoten 74.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ser pleśniowy

Ser pleśniowy niebieski
na 100 g
Sód 1150.00 mg
Potas 256.00 mg
Wapń 528.00 mg
Fosfor 387.00 mg
Magnez 23.00 mg
Żelazo 0.31 mg
Cynk 2.66 mg
Miedź 0.04 mg
Mangan 0.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172175/nutrients

Alergie w serze pleśniowym

  • Ser pleśniowy niebieski - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z serem pleśniowym

Przepisy z serem pleśniowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto