Schab - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w schabie oraz jakie alergie mogą powodować.
Schab - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze schabu - tabela

Energia i białka

Schab wieprzowy bez kości Wieprzowina schab surowy z kością schab wieprzowy z kością schab z dzika Cielęcina schab schab z jelenia
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w schabie
Białko 21.60 g 20.30 g 20.30 g 21.50 g 24.59 g 23.00 g
Fenyloalanina 0.91 mg 0.85 mg 0.85 mg 0.86 mg b/d 0.94 mg

Węglowodany w schabie

Sprawdź, jakie węglowodany ma schab

Tłuszcze

Schab wieprzowy bez kości Wieprzowina schab surowy z kością schab wieprzowy z kością schab z dzika Cielęcina schab schab z jelenia
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 6.94 g 11.00 g 11.00 g 3.33 g 12.22 g 2.42 g
Tłuszcze nasycone 3.08 g 7.28 g 7.28 g 1.55 g 6.68 g 1.28 g
Tłuszcze nienasycone 3.86 g 3.72 g 3.72 g 1.78 g 5.54 g 1.14 g
Tłuszcze jednonasycone 2.98 g 2.76 g 2.76 g 1.30 g 4.74 g 0.67 g
Tłuszcze wielonasycone 0.88 g 0.96 g 0.96 g 0.48 g 0.80 g 0.47 g
Tłuszcze trans 0.04 g 0.07 g 0.07 g b/d b/d b/d
Cholesterol 67.00 mg 58.00 mg 58.00 mg b/d 102.00 mg 85.00 mg

Witaminy w przepisie na schab

Sprawdź, jakie witaminy ma schab

Składniki mineralne w przepisie na schab

Schab wieprzowy bez kości Wieprzowina schab surowy z kością schab wieprzowy z kością schab z dzika Cielęcina schab schab z jelenia
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 48.00 mg 56.00 mg 56.00 mg b/d 415.00 mg 51.00 mg
Potas 373.00 mg 337.00 mg 337.00 mg b/d 322.00 mg 318.00 mg
Wapń 7.00 mg 25.00 mg 25.00 mg 12.00 mg 19.00 mg 5.00 mg
Fosfor 226.00 mg 203.00 mg 203.00 mg 120.00 mg 210.00 mg 202.00 mg
Magnez 26.00 mg 23.00 mg 23.00 mg b/d 25.00 mg 23.00 mg
Żelazo 0.50 mg 0.59 mg 0.59 mg b/d 0.86 mg 3.40 mg
Cynk 1.55 mg 1.85 mg 1.85 mg b/d 3.00 mg 4.78 mg
Miedź 0.06 mg 0.07 mg 0.07 mg b/d 0.11 mg 0.25 mg
Mangan 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg b/d b/d 0.04 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167839/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168242/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168242/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175297/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098373/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173855/nutrients

Alergie w schabie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z schabem

Przepisy z schabem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z schabem

vitello tonnato kcal, polędwica łososiowa kcal, schab gotowany kcal, schab na parze kcal, schab w galarecie kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto