Sardynki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w sardynkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Sardynki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze sardynek - tabela

Energia i białka

Sardynki Sardynki w oleju Sardynki w sosie pomidorowym Sardynki suszone Sardynki w sosie musztardowym
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w sardynkach
Białko 24.60 g b/d b/d b/d b/d
Fenyloalanina b/d b/d b/d b/d b/d

Węglowodany w sardynkach

Sardynki Sardynki w oleju Sardynki w sosie pomidorowym Sardynki suszone Sardynki w sosie musztardowym
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.00 g b/d b/d b/d b/d
Węglowodany przyswajalne 0.00 g b/d b/d b/d b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g b/d b/d b/d b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Sardynki Sardynki w oleju Sardynki w sosie pomidorowym Sardynki suszone Sardynki w sosie musztardowym
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 11.40 g b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze nasycone 2.38 g b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze nienasycone 9.02 g b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze jednonasycone 3.87 g b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze wielonasycone 5.15 g b/d b/d b/d b/d
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d b/d
Cholesterol 142.00 mg b/d b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na sardynki

Sardynki Sardynki w oleju Sardynki w sosie pomidorowym Sardynki suszone Sardynki w sosie musztardowym
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 32.00 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d
Witamina B6 0.17 mg b/d b/d b/d b/d
Witamina B12 8.94 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d
Witamina C 0.00 mg b/d b/d b/d b/d
Witamina D 4.80 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d
Witamina E 2.04 mg b/d b/d b/d b/d
Retinol 32.00 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d
Tiamina 0.08 mg b/d b/d b/d b/d
Ryboflawina 0.23 mg b/d b/d b/d b/d
Niacyna 5.24 mg b/d b/d b/d b/d
Foliany 10.00 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d
Beta karoten 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na sardynki

Sardynki Sardynki w oleju Sardynki w sosie pomidorowym Sardynki suszone Sardynki w sosie musztardowym
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 307.00 mg b/d b/d b/d b/d
Potas 397.00 mg b/d b/d b/d b/d
Wapń 382.00 mg b/d b/d b/d b/d
Fosfor 490.00 mg b/d b/d b/d b/d
Magnez 39.00 mg b/d b/d b/d b/d
Żelazo 2.92 mg b/d b/d b/d b/d
Cynk 1.31 mg b/d b/d b/d b/d
Miedź 0.19 mg b/d b/d b/d b/d
Mangan b/d b/d b/d b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098981/nutrients
  • None
  • None
  • None
  • None

Alergie w sardynkach

  • Sardynki - Ryby i produkty pochodne
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z sardynkami

Przepisy z sardynkami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto