Pstrąg - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pstrągu oraz jakie alergie mogą powodować.
Pstrąg - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze pstrąga - tabela

Energia i białka

Pstrąg filet Pstrąg tęczowy filet pstrąg wędzony filet
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w pstrągu
Białko 21.20 g 19.90 g 35.47 g
Fenyloalanina b/d 0.82 mg b/d

Węglowodany w pstrągu

Pstrąg filet Pstrąg tęczowy filet pstrąg wędzony filet
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g 0.00 g b/d
Glukoza 0.00 g 0.00 g b/d
Fruktoza 0.00 g 0.00 g b/d
Skrobia 0.00 g 0.00 g b/d
Laktoza 0.00 g 0.00 g b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Pstrąg filet Pstrąg tęczowy filet pstrąg wędzony filet
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 2.73 g 6.18 g 10.99 g
Tłuszcze nasycone 1.14 g 2.69 g 4.79 g
Tłuszcze nienasycone 1.59 g 3.49 g 6.20 g
Tłuszcze jednonasycone 0.82 g 1.98 g 3.52 g
Tłuszcze wielonasycone 0.77 g 1.51 g 2.68 g
Tłuszcze trans 0.02 g 0.05 g b/d
Cholesterol 60.00 mg 59.00 mg 105.00 mg

Witaminy w przepisie na pstrąga

Pstrąg filet Pstrąg tęczowy filet pstrąg wędzony filet
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A b/d 84.00 µg (mcg) 134.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.27 mg 0.34 mg 0.54 mg
Witamina B12 2.77 µg (mcg) 4.30 µg (mcg) 6.88 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 2.90 mg 4.10 mg
Witamina D b/d 15.90 µg (mcg) 28.30 µg (mcg)
Witamina E b/d 2.34 mg 4.16 mg
Retinol b/d 84.00 µg (mcg) 134.00 µg (mcg)
Tiamina 0.14 mg 0.12 mg 0.19 mg
Ryboflawina 0.10 mg 0.09 mg 0.15 mg
Niacyna 5.29 mg 5.57 mg 9.41 mg
Foliany b/d 11.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pstrąga

Pstrąg filet Pstrąg tęczowy filet pstrąg wędzony filet
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 45.00 mg 51.00 mg 607.00 mg
Potas 417.00 mg 377.00 mg 671.00 mg
Wapń 25.00 mg 25.00 mg 45.00 mg
Fosfor 246.00 mg 226.00 mg 402.00 mg
Magnez 28.00 mg 25.00 mg 44.00 mg
Żelazo 0.38 mg 0.31 mg 0.55 mg
Cynk 0.55 mg 0.45 mg 0.80 mg
Miedź 0.05 mg 0.05 mg 0.08 mg
Mangan 0.02 mg 0.01 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175181/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173717/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1099029/nutrients

Alergie w pstrągu

  • Pstrąg filet - Ryby i produkty pochodne
  • Pstrąg tęczowy filet - Ryby i produkty pochodne
  • pstrąg wędzony filet - Ryby i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pstrągiem

Przepisy z pstrągiem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z pstrągiem

pstrąg kcal, pstrąg z piekarnika kcal, pstrąg na parze kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto