Przegrzebki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w przegrzebkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Przegrzebki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze przegrzebków - tabela

Energia i białka

przegrzebki
na 100 g
Białko 1.20 g
Fenyloalanina 0.04 mg

Węglowodany w przegrzebkach

przegrzebki
na 100 g
Węglowodany 3.84 g
Węglowodany przyswajalne 2.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.20 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

przegrzebki
na 100 g
Tłuszcz 0.20 g
Tłuszcze nasycone 0.10 g
Tłuszcze nienasycone 0.10 g
Tłuszcze jednonasycone 0.02 g
Tłuszcze wielonasycone 0.08 g
Tłuszcze trans 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na przegrzebki

przegrzebki
na 100 g
Witamina A 11.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.11 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 18.00 mg
Witamina D b/d
Witamina E 0.13 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.70 mg
Ryboflawina 0.03 mg
Niacyna 0.60 mg
Foliany 30.00 µg (mcg)
Beta karoten 130.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na przegrzebki

przegrzebki
na 100 g
Sód 1.00 mg
Potas 182.00 mg
Wapń 19.00 mg
Fosfor 36.00 mg
Magnez 23.00 mg
Żelazo 0.40 mg
Cynk 0.29 mg
Miedź 0.10 mg
Mangan 0.16 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169289/nutrients

Alergie w przegrzebkach

  • przegrzebki - Mięczaki i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z przegrzebkami

Przepisy z przegrzebkami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto