Porzeczki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w porzeczkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Porzeczki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze porzeczek - tabela

Energia i białka

Porzeczki czerwone Porzeczki białe czarna porzeczka
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w porzeczkach
Białko 1.40 g 1.40 g 1.40 g
Fenyloalanina b/d b/d b/d

Węglowodany w porzeczkach

Porzeczki czerwone Porzeczki białe czarna porzeczka
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 13.80 g 13.80 g 13.80 g
Węglowodany przyswajalne 9.50 g 9.50 g 9.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 4.30 g 4.30 g 4.30 g
Sacharoza (cukier) 0.61 g 0.61 g 0.61 g
Glukoza 3.22 g 3.22 g 3.22 g
Fruktoza 3.53 g 3.53 g 3.53 g
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Porzeczki czerwone Porzeczki białe czarna porzeczka
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.20 g 0.20 g 0.20 g
Tłuszcze nasycone 0.08 g 0.08 g 0.08 g
Tłuszcze nienasycone 0.12 g 0.12 g 0.12 g
Tłuszcze jednonasycone 0.03 g 0.03 g 0.03 g
Tłuszcze wielonasycone 0.09 g 0.09 g 0.09 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na porzeczki

Porzeczki czerwone Porzeczki białe czarna porzeczka
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 2.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.07 mg 0.07 mg 0.07 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 41.00 mg 41.00 mg 41.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.10 mg 0.10 mg 0.10 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.04 mg 0.04 mg 0.04 mg
Ryboflawina 0.05 mg 0.05 mg 0.05 mg
Niacyna 0.10 mg 0.10 mg 0.10 mg
Foliany 8.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg)
Beta karoten 25.00 µg (mcg) 25.00 µg (mcg) 25.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na porzeczki

Porzeczki czerwone Porzeczki białe czarna porzeczka
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 1.00 mg 1.00 mg 1.00 mg
Potas 275.00 mg 275.00 mg 275.00 mg
Wapń 33.00 mg 33.00 mg 33.00 mg
Fosfor 44.00 mg 44.00 mg 44.00 mg
Magnez 13.00 mg 13.00 mg 13.00 mg
Żelazo 1.00 mg 1.00 mg 1.00 mg
Cynk 0.23 mg 0.23 mg 0.23 mg
Miedź 0.11 mg 0.11 mg 0.11 mg
Mangan 0.19 mg 0.19 mg 0.19 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173964/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173964/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173964/nutrients

Alergie w porzeczkach

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z porzeczkami

Przepisy z porzeczkami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto