Podgrzybki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Grzyby, drożdże

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w podgrzybkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Podgrzybki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze podgrzybków - tabela

Energia i białka

podgrzybki
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w podgrzybkach
Białko 3.09 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w podgrzybkach

podgrzybki
na 100 g
Węglowodany 3.26 g
Węglowodany przyswajalne 2.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.00 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

podgrzybki
na 100 g
Tłuszcz 0.34 g
Tłuszcze nasycone 0.18 g
Tłuszcze nienasycone 0.16 g
Tłuszcze jednonasycone 0.00 g
Tłuszcze wielonasycone 0.16 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na podgrzybki

podgrzybki
na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.10 mg
Witamina B12 0.04 µg (mcg)
Witamina C 2.10 mg
Witamina D 0.20 µg (mcg)
Witamina E 0.01 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.08 mg
Ryboflawina 0.40 mg
Niacyna 3.61 mg
Foliany 17.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na podgrzybki

podgrzybki
na 100 g
Sód 5.00 mg
Potas 318.00 mg
Wapń 3.00 mg
Fosfor 86.00 mg
Magnez 9.00 mg
Żelazo 0.50 mg
Cynk 0.52 mg
Miedź 0.32 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103362/nutrients

Alergie w podgrzybkach

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z podgrzybkami

Przepisy z podgrzybkami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto