Piwo - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Napoje

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w piwie oraz jakie alergie mogą powodować.
Piwo - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze piwa - tabela

Energia i białka

Piwo jasne Piwo ciemne piwo bezalkoholowe
na 100 ml na 100 ml na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w piwie
Białko 0.24 g 0.24 g 0.21 g
Fenyloalanina 0.00 mg 0.00 mg b/d

Węglowodany w piwie

Sprawdź, jakie węglowodany ma piwo

Tłuszcze

Piwo jasne Piwo ciemne piwo bezalkoholowe
na 100 ml na 100 ml na 100 g
Tłuszcz 0.00 g 0.00 g 0.12 g
Tłuszcze nasycone 0.00 g 0.00 g 0.04 g
Tłuszcze nienasycone 0.00 g 0.00 g 0.08 g
Tłuszcze jednonasycone 0.00 g 0.00 g 0.02 g
Tłuszcze wielonasycone 0.00 g 0.00 g 0.06 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na piwo

Sprawdź, jakie witaminy ma piwo

Składniki mineralne w przepisie na piwo

Piwo jasne Piwo ciemne piwo bezalkoholowe
na 100 ml na 100 ml na 100 g
Sód 4.00 mg 4.00 mg 13.00 mg
Potas 21.00 mg 21.00 mg 8.00 mg
Wapń 4.00 mg 4.00 mg 7.00 mg
Fosfor 12.00 mg 12.00 mg 16.00 mg
Magnez 5.00 mg 5.00 mg 7.00 mg
Żelazo 0.03 mg 0.03 mg 0.06 mg
Cynk 0.01 mg 0.01 mg 0.02 mg
Miedź 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg
Mangan 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174863/nutrients

Alergie w piwie

  • Piwo jasne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Piwo ciemne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • piwo bezalkoholowe - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z piwem

Przepisy z piwem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto