Piwo - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Napoje

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w piwie oraz jakie alergie mogą powodować.
Piwo - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze piwa - tabela

Energia i białka

Piwo jasne Piwo ciemne piwo bezalkoholowe
na 100 ml na 100 ml na 100 g
Białko 0.24 g 0.24 g 0.21 g
Fenyloalanina 0.00 mg 0.00 mg b/d

Węglowodany w piwie

Piwo jasne Piwo ciemne piwo bezalkoholowe
na 100 ml na 100 ml na 100 g
Węglowodany 1.64 g 1.64 g 8.05 g
Węglowodany przyswajalne 1.64 g 1.64 g b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g b/d
Sacharoza (cukier) 0.00 g 0.00 g b/d
Glukoza 0.09 g 0.09 g b/d
Fruktoza 0.00 g 0.00 g b/d
Skrobia 0.00 g 0.00 g b/d
Laktoza 0.00 g 0.00 g b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Piwo jasne Piwo ciemne piwo bezalkoholowe
na 100 ml na 100 ml na 100 g
Tłuszcz 0.00 g 0.00 g 0.12 g
Tłuszcze nasycone 0.00 g 0.00 g 0.04 g
Tłuszcze nienasycone 0.00 g 0.00 g 0.08 g
Tłuszcze jednonasycone 0.00 g 0.00 g 0.02 g
Tłuszcze wielonasycone 0.00 g 0.00 g 0.06 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na piwo

Piwo jasne Piwo ciemne piwo bezalkoholowe
na 100 ml na 100 ml na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.03 mg 0.03 mg 0.03 mg
Witamina B12 0.02 µg (mcg) 0.02 µg (mcg) 0.02 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg 0.50 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.01 mg 0.01 mg 0.02 mg
Ryboflawina 0.02 mg 0.02 mg 0.05 mg
Niacyna 0.39 mg 0.39 mg 1.11 mg
Foliany 6.00 µg (mcg) 6.00 µg (mcg) 14.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na piwo

Piwo jasne Piwo ciemne piwo bezalkoholowe
na 100 ml na 100 ml na 100 g
Sód 4.00 mg 4.00 mg 13.00 mg
Potas 21.00 mg 21.00 mg 8.00 mg
Wapń 4.00 mg 4.00 mg 7.00 mg
Fosfor 12.00 mg 12.00 mg 16.00 mg
Magnez 5.00 mg 5.00 mg 7.00 mg
Żelazo 0.03 mg 0.03 mg 0.06 mg
Cynk 0.01 mg 0.01 mg 0.02 mg
Miedź 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg
Mangan 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174863/nutrients

Alergie w piwie

  • Piwo jasne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • Piwo ciemne - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • piwo bezalkoholowe - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z piwem

Przepisy z piwem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z piwem

kiełbasa z grilla kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto