Pesto - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w pesto oraz jakie alergie mogą powodować.
Pesto - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze pesto - tabela

Energia i białka

Pesto czerwone Pesto zielone
na 100 g na 100 g
Białko 9.83 g 4.16 g
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w pesto

Pesto czerwone Pesto zielone
na 100 g na 100 g
Węglowodany 10.09 g 6.93 g
Węglowodany przyswajalne 8.29 g 4.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.80 g 2.10 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g 0.00 g
Glukoza 0.23 g 0.39 g
Fruktoza 0.00 g 2.21 g
Skrobia 2.20 g 0.07 g
Laktoza 5.94 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Pesto czerwone Pesto zielone
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 37.60 g 36.38 g
Tłuszcze nasycone 8.89 g 7.90 g
Tłuszcze nienasycone 28.71 g 28.48 g
Tłuszcze jednonasycone 22.16 g 10.05 g
Tłuszcze wielonasycone 6.55 g 18.43 g
Tłuszcze trans 0.40 g 0.16 g
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na pesto

Pesto czerwone Pesto zielone
na 100 g na 100 g
Witamina A 77.00 µg (mcg) 96.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.13 mg 0.27 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D b/d b/d
Witamina E 7.27 mg 4.61 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.17 mg 0.10 mg
Ryboflawina 0.72 mg 0.27 mg
Niacyna 0.52 mg 0.88 mg
Foliany 16.00 µg (mcg) 29.00 µg (mcg)
Beta karoten 919.00 µg (mcg) 1151.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pesto

Pesto czerwone Pesto zielone
na 100 g na 100 g
Sód 603.00 mg 1028.00 mg
Potas 560.00 mg 195.00 mg
Wapń 306.00 mg 166.00 mg
Fosfor 273.00 mg 97.00 mg
Magnez 47.00 mg 40.00 mg
Żelazo 0.57 mg 0.71 mg
Cynk 1.33 mg 0.68 mg
Miedź 0.08 mg 0.08 mg
Mangan 0.59 mg 0.37 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w pesto

  • Pesto czerwone - Jaja i produkty pochodne, Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • Pesto zielone - Jaja i produkty pochodne, Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Seler i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z pesto

Przepisy z pesto

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto