Owsianka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Pozostałe produkty

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w owsiance oraz jakie alergie mogą powodować.
Owsianka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze owsianki - tabela

Energia i białka

owsianka (produkt suchy)
na 100 g
Białko 9.40 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w owsiance

owsianka (produkt suchy)
na 100 g
Węglowodany 72.00 g
Węglowodany przyswajalne b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 8.00 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

owsianka (produkt suchy)
na 100 g
Tłuszcz 6.60 g
Tłuszcze nasycone 1.70 g
Tłuszcze nienasycone 4.90 g
Tłuszcze jednonasycone 1.60 g
Tłuszcze wielonasycone 3.30 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na owsiankę

owsianka (produkt suchy)
na 100 g
Witamina A 173.00 µg (mcg)
Witamina B6 b/d
Witamina B12 b/d
Witamina C b/d
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina b/d
Ryboflawina b/d
Niacyna b/d
Foliany b/d
Beta karoten b/d

Składniki mineralne w przepisie na owsiankę

owsianka (produkt suchy)
na 100 g
Sód 68.00 mg
Potas b/d
Wapń b/d
Fosfor b/d
Magnez b/d
Żelazo b/d
Cynk b/d
Miedź b/d
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://www.frisco.pl/pid,134232/n,inna-bajka-owsianka-mango-i-jagody-goji/stn,product

Alergie w owsiance

  • owsianka (produkt suchy) - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z owsianką

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto