Owoce morza - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w owocach morza oraz jakie alergie mogą powodować.
Owoce morza - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze owoców morza - tabela

Energia i białka

Kapary Ośmiornica gotowana Kalmary omułki Mieszanka mrożonych owoców morza małże ostrygi
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w owocach morza
Białko 2.36 g 29.82 g 31.02 g 5.71 g 20.10 g 5.71 g 5.71 g
Fenyloalanina b/d 1.07 mg b/d b/d b/d b/d b/d

Węglowodany w owocach morza

Kapary Ośmiornica gotowana Kalmary omułki Mieszanka mrożonych owoców morza małże ostrygi
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 4.89 g 4.40 g 6.13 g 2.86 g 0.00 g 2.86 g 2.72 g
Węglowodany przyswajalne 1.69 g 4.40 g 6.13 g 2.86 g 0.00 g 2.86 g b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.20 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d 0.00 g b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Kapary Ośmiornica gotowana Kalmary omułki Mieszanka mrożonych owoców morza małże ostrygi
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.86 g 2.08 g 2.75 g 0.00 g 0.51 g 0.00 g 1.71 g
Tłuszcze nasycone 0.50 g 1.28 g 1.50 g 0.00 g 0.27 g 0.00 g 0.93 g
Tłuszcze nienasycone 0.36 g 0.80 g 1.25 g 0.00 g 0.24 g 0.00 g 0.78 g
Tłuszcze jednonasycone 0.06 g 0.32 g 0.21 g 0.00 g 0.09 g 0.00 g 0.25 g
Tłuszcze wielonasycone 0.30 g 0.48 g 1.04 g 0.00 g 0.15 g 0.00 g 0.53 g
Tłuszcze trans 0.00 g b/d b/d 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d
Cholesterol 0.00 mg 96.00 mg b/d 0.00 mg 161.00 mg 0.00 mg 40.00 mg

Witaminy w przepisie na owoce morza

Kapary Ośmiornica gotowana Kalmary omułki Mieszanka mrożonych owoców morza małże ostrygi
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 7.00 µg (mcg) 90.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 13.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.02 mg 0.65 mg 0.10 mg b/d b/d b/d 0.03 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 36.00 µg (mcg) 2.33 µg (mcg) b/d b/d b/d 8.75 µg (mcg)
Witamina C 4.30 mg 8.00 mg 7.50 mg 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.00 mg 2.39 mg b/d b/d b/d 0.00 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 90.00 µg (mcg) 18.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 13.00 µg (mcg)
Tiamina 0.02 mg 0.06 mg 0.04 mg b/d b/d b/d 0.02 mg
Ryboflawina 0.14 mg 0.08 mg 0.78 mg b/d b/d b/d 0.09 mg
Niacyna 0.65 mg 3.78 mg 3.90 mg b/d b/d b/d 0.93 mg
Foliany 23.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 7.00 µg (mcg)
Beta karoten 83.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d b/d b/d 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na owoce morza

Kapary Ośmiornica gotowana Kalmary omułki Mieszanka mrożonych owoców morza małże ostrygi
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 2348.00 mg 460.00 mg 427.00 mg 571.00 mg 119.00 mg 571.00 mg 97.00 mg
Potas 40.00 mg 630.00 mg 441.00 mg b/d 264.00 mg b/d 18.00 mg
Wapń 40.00 mg 106.00 mg 64.00 mg 57.00 mg 64.00 mg 57.00 mg 59.00 mg
Fosfor 10.00 mg 279.00 mg 330.00 mg b/d 214.00 mg b/d 97.00 mg
Magnez 33.00 mg 60.00 mg 66.00 mg b/d 35.00 mg b/d 18.00 mg
Żelazo 1.67 mg 9.54 mg 1.22 mg 1.03 mg 0.52 mg 1.03 mg 4.61 mg
Cynk 0.32 mg 3.36 mg 3.05 mg b/d 1.34 mg b/d 156.00 mg
Miedź 0.37 mg 0.74 mg 3.20 mg b/d 0.39 mg b/d 2.86 mg
Mangan 0.08 mg 0.05 mg b/d b/d 0.03 mg b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html?fbclid=IwAR2DE0TMb3sL-VfsY0AX2wWUjH18CyU73-SV_ckh3D4iClYZTiO2J9mlI5U#/food-details/174249/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1099093/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1793249/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1793249/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1099132/nutrients

Alergie w owocach morza

  • brak danych
  • Ośmiornica gotowana - Mięczaki i produkty pochodne
  • Kalmary - Mięczaki i produkty pochodne
  • omułki - Mięczaki i produkty pochodne
  • Mieszanka mrożonych owoców morza - Skorupiaki i produkty pochodne, Mięczaki i produkty pochodne
  • małże - Mięczaki i produkty pochodne
  • ostrygi - Mięczaki i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z owocami morza

Przepisy z owocami morza

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z owocami morza

paella kcal, vitello tonnato kcal, mule kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto