Orzeszki pinii - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Orzechy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w orzeszkach pinii oraz jakie alergie mogą powodować.
Orzeszki pinii - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze orzeszków pinii - tabela

Energia i białka

orzeszki pinii
na 100 g
Białko 13.69 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w orzeszkach pinii

orzeszki pinii
na 100 g
Węglowodany 13.08 g
Węglowodany przyswajalne 9.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 3.70 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

orzeszki pinii
na 100 g
Tłuszcz 68.37 g
Tłuszcze nasycone 15.54 g
Tłuszcze nienasycone 52.83 g
Tłuszcze jednonasycone 18.76 g
Tłuszcze wielonasycone 34.07 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na orzeszki pinii

orzeszki pinii
na 100 g
Witamina A 1.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.10 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.80 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 9.33 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.36 mg
Ryboflawina 0.23 mg
Niacyna 4.39 mg
Foliany 34.00 µg (mcg)
Beta karoten 17.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na orzeszki pinii

orzeszki pinii
na 100 g
Sód 2.00 mg
Potas 597.00 mg
Wapń 16.00 mg
Fosfor 575.00 mg
Magnez 251.00 mg
Żelazo 5.53 mg
Cynk 6.45 mg
Miedź 1.32 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100548/nutrients

Alergie w orzeszkach pinii

  • orzeszki pinii - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z orzeszkami pinii

Przepisy z orzeszkami pinii

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto