Ocet - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Pozostałe produkty

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w occie oraz jakie alergie mogą powodować.
Ocet - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze octu - tabela

Energia i białka

Ocet winny ocet balsamiczny Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w occie
Białko 0.00 g 0.49 g 0.00 g 0.00 g
Fenyloalanina 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg

Węglowodany w occie

Ocet winny ocet balsamiczny Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Węglowodany 0.93 g 17.03 g 0.04 g 0.93 g
Węglowodany przyswajalne 0.93 g 17.03 g 0.04 g 0.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Glukoza b/d 7.57 g b/d 0.10 g
Fruktoza b/d 7.38 g b/d 0.30 g
Skrobia b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d 0.00 g b/d 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Ocet winny ocet balsamiczny Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Tłuszcz 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Tłuszcze nasycone 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Tłuszcze nienasycone 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Tłuszcze jednonasycone 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.00 g 0.00 g b/d b/d
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na ocet

Ocet winny ocet balsamiczny Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg
Ryboflawina 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg
Niacyna 0.00 mg b/d 0.00 mg 0.00 mg
Foliany 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ocet

Ocet winny ocet balsamiczny Ocet spirytusowy Ocet jabłkowy
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml
Sód 5.00 mg 23.00 mg 2.00 mg 5.00 mg
Potas 73.00 mg 112.00 mg 2.00 mg 73.00 mg
Wapń 7.00 mg 27.00 mg 6.00 mg 7.00 mg
Fosfor 8.00 mg 19.00 mg 4.00 mg 8.00 mg
Magnez 5.00 mg 12.00 mg 1.00 mg 5.00 mg
Żelazo 0.20 mg 0.72 mg 0.03 mg 0.20 mg
Cynk 0.04 mg 0.08 mg 0.01 mg 0.04 mg
Miedź 0.01 mg 0.03 mg 0.01 mg 0.01 mg
Mangan b/d 0.13 mg 0.06 mg 0.25 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172237/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173469/nutrients

Alergie w occie

  • Ocet winny - Dwutlenek siarki i siarczyny
  • brak danych
  • brak danych
  • Ocet jabłkowy - Dwutlenek siarki i siarczyny

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z octem

Przepisy z octem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto