Mleko w proszku - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mleko i przetwory mleczne

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mleku w proszku oraz jakie alergie mogą powodować.
Mleko w proszku - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze mleka w proszku - tabela

Energia i białka

Mleko w proszku
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w mleku w proszku
Białko 33.33 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w mleku w proszku

Mleko w proszku
na 100 g
Węglowodany 54.17 g
Węglowodany przyswajalne 49.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 4.20 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Mleko w proszku
na 100 g
Tłuszcz b/d
Tłuszcze nasycone b/d
Tłuszcze nienasycone b/d
Tłuszcze jednonasycone b/d
Tłuszcze wielonasycone b/d
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na mleko w proszku

Mleko w proszku
na 100 g
Witamina A b/d
Witamina B6 b/d
Witamina B12 b/d
Witamina C b/d
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina b/d
Ryboflawina b/d
Niacyna b/d
Foliany b/d
Beta karoten b/d

Składniki mineralne w przepisie na mleko w proszku

Mleko w proszku
na 100 g
Sód 417.00 mg
Potas 1708.00 mg
Wapń 1292.00 mg
Fosfor b/d
Magnez b/d
Żelazo b/d
Cynk b/d
Miedź b/d
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1696245/nutrients

Alergie w mleku w proszku

  • Mleko w proszku - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z mlekiem w proszku

Przepisy z mlekiem w proszku

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto