Mleko bez laktozy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mleko i przetwory mleczne

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mleku bez laktozy oraz jakie alergie mogą powodować.
Mleko bez laktozy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze mleka bez laktozy - tabela

Energia i białka

mleko bez laktozy
na 100 ml
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w mleku bez laktozy
Białko 3.35 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w mleku bez laktozy

mleko bez laktozy
na 100 ml
Węglowodany 4.91 g
Węglowodany przyswajalne 4.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

mleko bez laktozy
na 100 ml
Tłuszcz 1.90 g
Tłuszcze nasycone 1.44 g
Tłuszcze nienasycone 0.46 g
Tłuszcze jednonasycone 0.40 g
Tłuszcze wielonasycone 0.06 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 8.00 mg

Witaminy w przepisie na mleko bez laktozy

mleko bez laktozy
na 100 ml
Witamina A 83.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.06 mg
Witamina B12 0.55 µg (mcg)
Witamina C 0.20 mg
Witamina D 1.10 µg (mcg)
Witamina E 0.03 mg
Retinol 83.00 µg (mcg)
Tiamina 0.06 mg
Ryboflawina 0.14 mg
Niacyna 0.11 mg
Foliany 2.00 µg (mcg)
Beta karoten 3.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mleko bez laktozy

mleko bez laktozy
na 100 ml
Sód 39.00 mg
Potas 159.00 mg
Wapń 126.00 mg
Fosfor 103.00 mg
Magnez 12.00 mg
Żelazo 0.00 mg
Cynk 0.43 mg
Miedź 0.00 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097517/nutrients

Alergie w mleku bez laktozy

  • mleko bez laktozy - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z mlekiem bez laktozy

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto