Mleko bez laktozy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mleku bez laktozy oraz jakie alergie mogą powodować.
Mleko bez laktozy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mleko i przetwory mleczne

Wartości odżywcze mleka bez laktozy - tabela

Energia i białka

mleko bez laktozy
na 100 ml
Białko3.35 g
Fenyloalaninab/d

Węglowodany w mleku bez laktozy

mleko bez laktozy
na 100 ml
Węglowodany4.91 g
Węglowodany przyswajalne4.91 g
Błonnik (nieprzyswajalne)0.00 g
Sacharoza (cukier)b/d
Glukozab/d
Fruktozab/d
Skrobiab/d
Laktozab/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

mleko bez laktozy
na 100 ml
Tłuszcz1.90 g
Tłuszcze nasycone1.44 g
Tłuszcze nienasycone0.46 g
Tłuszcze jednonasycone0.40 g
Tłuszcze wielonasycone0.06 g
Tłuszcze transb/d
Cholesterol8.00 mg

Witaminy w przepisie na mleko bez laktozy

mleko bez laktozy
na 100 ml
Witamina A83.00 µg (mcg)
Witamina B60.06 mg
Witamina B120.55 µg (mcg)
Witamina C0.20 mg
Witamina D1.10 µg (mcg)
Witamina E0.03 mg
Retinol83.00 µg (mcg)
Tiamina0.06 mg
Ryboflawina0.14 mg
Niacyna0.11 mg
Foliany2.00 µg (mcg)
Beta karoten3.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mleko bez laktozy

mleko bez laktozy
na 100 ml
Sód39.00 mg
Potas159.00 mg
Wapń126.00 mg
Fosfor103.00 mg
Magnez12.00 mg
Żelazo0.00 mg
Cynk0.43 mg
Miedź0.00 mg
Manganb/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097517/nutrients

Alergie w mleku bez laktozy

  • mleko bez laktozy - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z mlekiem bez laktozy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto