Marcepan - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Pozostałe produkty

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w marcepanie oraz jakie alergie mogą powodować.
Marcepan - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze marcepanu - tabela

Energia i białka

marcepan masa marcepanowa
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w marcepanie
Białko 9.00 g 9.00 g
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w marcepanie

marcepan masa marcepanowa
na 100 g na 100 g
Węglowodany 47.81 g 47.81 g
Węglowodany przyswajalne 43.01 g 43.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 4.80 g 4.80 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

marcepan masa marcepanowa
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 27.74 g 27.74 g
Tłuszcze nasycone 3.91 g 3.91 g
Tłuszcze nienasycone 23.83 g 23.83 g
Tłuszcze jednonasycone 18.01 g 18.01 g
Tłuszcze wielonasycone 5.82 g 5.82 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na marcepan

marcepan masa marcepanowa
na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.04 mg 0.04 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.10 mg 0.10 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 13.54 mg 13.54 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.08 mg 0.08 mg
Ryboflawina 0.41 mg 0.41 mg
Niacyna 1.42 mg 1.42 mg
Foliany 73.00 µg (mcg) 73.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na marcepan

marcepan masa marcepanowa
na 100 g na 100 g
Sód 9.00 mg 9.00 mg
Potas 314.00 mg 314.00 mg
Wapń 172.00 mg 172.00 mg
Fosfor 258.00 mg 258.00 mg
Magnez 130.00 mg 130.00 mg
Żelazo 1.30 mg 1.30 mg
Cynk 1.48 mg 1.48 mg
Miedź 0.45 mg 0.45 mg
Mangan b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100557/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100557/nutrients

Alergie w marcepanie

  • marcepan - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • masa marcepanowa - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z marcepanem

Przepisy z marcepanem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z marcepanem

krajanka piernikowa kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto