Mak - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ziarna, nasiona

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w maku oraz jakie alergie mogą powodować.
Mak - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze maku - tabela

Energia i białka

Mak niebieski mak niebieski masa makowa Mak biały Mak suchy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w maku
Białko 18.00 g 18.00 g 5.56 g 18.00 g 18.00 g
Fenyloalanina 0.76 mg 0.76 mg b/d 0.76 mg 0.76 mg

Węglowodany w maku

Mak niebieski mak niebieski masa makowa Mak biały Mak suchy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 28.10 g 28.10 g 58.33 g 28.10 g 28.10 g
Węglowodany przyswajalne 8.60 g 8.60 g 52.73 g 8.60 g 8.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 19.50 g 19.50 g 5.60 g 19.50 g 19.50 g
Sacharoza (cukier) 2.33 g 2.33 g b/d 2.33 g 2.33 g
Glukoza 0.37 g 0.37 g b/d 0.37 g 0.37 g
Fruktoza 0.29 g 0.29 g b/d 0.29 g 0.29 g
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d
Laktoza 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Mak niebieski mak niebieski masa makowa Mak biały Mak suchy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 41.60 g 41.60 g 9.72 g 41.60 g 41.60 g
Tłuszcze nasycone 7.02 g 7.02 g b/d 7.02 g 7.02 g
Tłuszcze nienasycone 34.58 g 34.58 g b/d 34.58 g 34.58 g
Tłuszcze jednonasycone 5.98 g 5.98 g b/d 5.98 g 5.98 g
Tłuszcze wielonasycone 28.60 g 28.60 g b/d 28.60 g 28.60 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na mak

Mak niebieski mak niebieski masa makowa Mak biały Mak suchy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.25 mg 0.25 mg b/d 0.25 mg 0.25 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 1.00 mg 1.00 mg b/d 1.00 mg 1.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 1.77 mg 1.77 mg b/d 1.77 mg 1.77 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.85 mg 0.85 mg b/d 0.85 mg 0.85 mg
Ryboflawina 0.10 mg 0.10 mg b/d 0.10 mg 0.10 mg
Niacyna 0.90 mg 0.90 mg b/d 0.90 mg 0.90 mg
Foliany 82.00 µg (mcg) 82.00 µg (mcg) b/d 82.00 µg (mcg) 82.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) b/d 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mak

Mak niebieski mak niebieski masa makowa Mak biały Mak suchy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 26.00 mg 26.00 mg 69.00 mg 26.00 mg 26.00 mg
Potas 719.00 mg 719.00 mg b/d 719.00 mg 719.00 mg
Wapń 1440.00 mg 1440.00 mg 356.00 mg 1440.00 mg 1440.00 mg
Fosfor 870.00 mg 870.00 mg b/d 870.00 mg 870.00 mg
Magnez 347.00 mg 347.00 mg b/d 347.00 mg 347.00 mg
Żelazo 9.76 mg 9.76 mg 2.78 mg 9.76 mg 9.76 mg
Cynk 7.90 mg 7.90 mg b/d 7.90 mg 7.90 mg
Miedź 1.63 mg 1.63 mg b/d 1.63 mg 1.63 mg
Mangan 6.71 mg 6.71 mg b/d 6.71 mg 6.71 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171330/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171330/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1496736/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171330/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171330/nutrients

Alergie w maku

  • brak danych
  • brak danych
  • masa makowa - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z makiem

Przepisy z makiem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z makiem

makowiec japoński kcal, rogale świętomarcińskie kcal, kluski z makiem kcal, makowiec kcal, ciasto pijak kcal, sernik z makiem kcal, rolada makowa kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto