Kapusta kiszona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kiszonej kapuście oraz jakie alergie mogą powodować.
Kapusta kiszona - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze kiszonej kapusty - tabela

Energia i białka

Kapusta kiszona Kiszone liście kapusty Młoda kapusta kiszona
na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 0.91 g 0.91 g 0.91 g
Fenyloalanina 0.02 mg 0.02 mg 0.02 mg

Węglowodany w kiszonej kapuście

Kapusta kiszona Kiszone liście kapusty Młoda kapusta kiszona
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 4.28 g 4.28 g 4.28 g
Węglowodany przyswajalne 1.38 g 1.38 g 1.38 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.90 g 2.90 g 2.90 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza 0.14 g 0.14 g 0.14 g
Fruktoza 0.04 g 0.04 g 0.04 g
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Kapusta kiszona Kiszone liście kapusty Młoda kapusta kiszona
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.14 g 0.14 g 0.14 g
Tłuszcze nasycone 0.06 g 0.06 g 0.06 g
Tłuszcze nienasycone 0.08 g 0.08 g 0.08 g
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g 0.01 g 0.01 g
Tłuszcze wielonasycone 0.07 g 0.07 g 0.07 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na kiszoną kapustę

Kapusta kiszona Kiszone liście kapusty Młoda kapusta kiszona
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.13 mg 0.13 mg 0.13 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 14.70 mg 14.70 mg 14.70 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.02 mg 0.02 mg 0.02 mg
Ryboflawina 0.02 mg 0.02 mg 0.02 mg
Niacyna 0.14 mg 0.14 mg 0.14 mg
Foliany 24.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg)
Beta karoten 8.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kiszoną kapustę

Kapusta kiszona Kiszone liście kapusty Młoda kapusta kiszona
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 661.00 mg 661.00 mg 661.00 mg
Potas 170.00 mg 170.00 mg 170.00 mg
Wapń 30.00 mg 30.00 mg 30.00 mg
Fosfor 20.00 mg 20.00 mg 20.00 mg
Magnez 13.00 mg 13.00 mg 13.00 mg
Żelazo 1.47 mg 1.47 mg 1.47 mg
Cynk 0.19 mg 0.19 mg 0.19 mg
Miedź 0.01 mg 0.01 mg 0.01 mg
Mangan 0.15 mg 0.15 mg 0.15 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w kiszonej kapuście

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kiszoną kapustą

Przepisy z kiszoną kapustą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z kiszoną kapustą

krokiety kcal, krokiety z kapustą i grzybami kcal, bigos kcal, kapuśniak kcal, łazanki kcal, pierogi z kapustą i grzybami kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto