Kalmary - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Ryby, owoce morza

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kalmarach oraz jakie alergie mogą powodować.
Kalmary - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze kalmarów - tabela

Energia i białka

Kalmary
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w kalmarach
Białko 31.02 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w kalmarach

Kalmary
na 100 g
Węglowodany 6.13 g
Węglowodany przyswajalne 6.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Kalmary
na 100 g
Tłuszcz 2.75 g
Tłuszcze nasycone 1.50 g
Tłuszcze nienasycone 1.25 g
Tłuszcze jednonasycone 0.21 g
Tłuszcze wielonasycone 1.04 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na kalmary

Kalmary
na 100 g
Witamina A 18.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.10 mg
Witamina B12 2.33 µg (mcg)
Witamina C 7.50 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 2.39 mg
Retinol 18.00 µg (mcg)
Tiamina 0.04 mg
Ryboflawina 0.78 mg
Niacyna 3.90 mg
Foliany 7.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kalmary

Kalmary
na 100 g
Sód 427.00 mg
Potas 441.00 mg
Wapń 64.00 mg
Fosfor 330.00 mg
Magnez 66.00 mg
Żelazo 1.22 mg
Cynk 3.05 mg
Miedź 3.20 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1099093/nutrients

Alergie w kalmarach

  • Kalmary - Mięczaki i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kalmarami

Przepisy z kalmarami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto