Grzanki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w grzankach oraz jakie alergie mogą powodować.
Grzanki - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze grzanek - tabela

Energia i białka

grzanki
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w grzankach
Białko 10.80 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w grzankach

grzanki
na 100 g
Węglowodany 63.50 g
Węglowodany przyswajalne 58.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 5.00 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

grzanki
na 100 g
Tłuszcz 18.30 g
Tłuszcze nasycone 6.43 g
Tłuszcze nienasycone 11.87 g
Tłuszcze jednonasycone 9.50 g
Tłuszcze wielonasycone 2.37 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 7.00 mg

Witaminy w przepisie na grzanki

grzanki
na 100 g
Witamina A 7.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.08 mg
Witamina B12 0.14 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.40 mg
Retinol 7.00 µg (mcg)
Tiamina 0.51 mg
Ryboflawina 0.42 mg
Niacyna 4.65 mg
Foliany 105.00 µg (mcg)
Beta karoten 6.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na grzanki

grzanki
na 100 g
Sód 1333.00 mg
Potas 181.00 mg
Wapń 96.00 mg
Fosfor 140.00 mg
Magnez 42.00 mg
Żelazo 2.82 mg
Cynk 0.94 mg
Miedź 0.17 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w grzankach

  • grzanki - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z grzankami

Przepisy z grzankami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto