Granola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w granoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Granola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze granoli - tabela

Energia i białka

granola bez cukru
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w granoli
Białko 9.96 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w granoli

granola bez cukru
na 100 g
Węglowodany 73.75 g
Węglowodany przyswajalne 64.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 9.40 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

granola bez cukru
na 100 g
Tłuszcz 11.46 g
Tłuszcze nasycone 2.93 g
Tłuszcze nienasycone 8.53 g
Tłuszcze jednonasycone 4.76 g
Tłuszcze wielonasycone 3.77 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na granolę

granola bez cukru
na 100 g
Witamina A 1.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.18 mg
Witamina B12 0.10 µg (mcg)
Witamina C 0.40 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 1.10 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.32 mg
Ryboflawina 0.19 mg
Niacyna 1.75 mg
Foliany 28.00 µg (mcg)
Beta karoten 4.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na granolę

granola bez cukru
na 100 g
Sód 103.00 mg
Potas 426.00 mg
Wapń 82.00 mg
Fosfor 347.00 mg
Magnez 93.00 mg
Żelazo 3.03 mg
Cynk 1.90 mg
Miedź 0.24 mg
Mangan b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1101740/nutrients

Alergie w granoli

  • granola bez cukru - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z granolą

Przepisy z granolą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto