Granola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w granoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Granola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Produkty zbożowe

Wartości odżywcze granoli - tabela

Energia i białka

granola bez cukru
na 100 g
Białko9.96 g
Fenyloalaninab/d

Węglowodany w granoli

granola bez cukru
na 100 g
Węglowodany73.75 g
Węglowodany przyswajalne64.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)9.40 g
Sacharoza (cukier)b/d
Glukozab/d
Fruktozab/d
Skrobiab/d
Laktozab/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

granola bez cukru
na 100 g
Tłuszcz11.46 g
Tłuszcze nasycone2.93 g
Tłuszcze nienasycone8.53 g
Tłuszcze jednonasycone4.76 g
Tłuszcze wielonasycone3.77 g
Tłuszcze transb/d
Cholesterol0.00 mg

Witaminy w przepisie na granolę

granola bez cukru
na 100 g
Witamina A1.00 µg (mcg)
Witamina B60.18 mg
Witamina B120.10 µg (mcg)
Witamina C0.40 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)
Witamina E1.10 mg
Retinol0.00 µg (mcg)
Tiamina0.32 mg
Ryboflawina0.19 mg
Niacyna1.75 mg
Foliany28.00 µg (mcg)
Beta karoten4.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na granolę

granola bez cukru
na 100 g
Sód103.00 mg
Potas426.00 mg
Wapń82.00 mg
Fosfor347.00 mg
Magnez93.00 mg
Żelazo3.03 mg
Cynk1.90 mg
Miedź0.24 mg
Manganb/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1101740/nutrients

Alergie w granoli

  • granola bez cukru - Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z granolą

Przepisy z granolą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto