Dżem śliwkowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w dżemie śliwkowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Dżem śliwkowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze dżemu śliwkowego - tabela

Energia i białka

Dżem śliwkowy niskosłodzony Dżem śliwkowy
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w dżemie śliwkowym
Białko b/d b/d
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w dżemie śliwkowym

Dżem śliwkowy niskosłodzony Dżem śliwkowy
na 100 g na 100 g
Węglowodany 37.60 g 70.00 g
Węglowodany przyswajalne 36.10 g 70.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.50 g b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Dżem śliwkowy niskosłodzony Dżem śliwkowy
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.10 g b/d
Tłuszcze nasycone 0.04 g b/d
Tłuszcze nienasycone 0.06 g b/d
Tłuszcze jednonasycone 0.01 g b/d
Tłuszcze wielonasycone 0.05 g b/d
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy niskosłodzony Dżem śliwkowy
na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d
Witamina B6 0.02 mg b/d
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C 15.00 mg 3.00 mg
Witamina D b/d b/d
Witamina E 0.21 mg b/d
Retinol b/d b/d
Tiamina 0.01 mg b/d
Ryboflawina 0.02 mg b/d
Niacyna 0.08 mg b/d
Foliany 18.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 5.00 µg (mcg) b/d

Składniki mineralne w przepisie na dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy niskosłodzony Dżem śliwkowy
na 100 g na 100 g
Sód b/d b/d
Potas 59.00 mg b/d
Wapń b/d b/d
Fosfor 7.00 mg b/d
Magnez 4.00 mg b/d
Żelazo b/d b/d
Cynk 0.05 mg b/d
Miedź 0.04 mg b/d
Mangan 0.29 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167706/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/591086/nutrients

Alergie w dżemie śliwkowym

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z dżemem śliwkowym

Przepisy z dżemem śliwkowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto