Drożdże - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Grzyby, drożdże

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w drożdżach oraz jakie alergie mogą powodować.
Drożdże - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze drożdży - tabela

Energia i białka

Drożdże prasowane drożdże suche drożdże świeże
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w drożdżach
Białko 8.40 g 40.40 g 8.40 g
Fenyloalanina 0.41 mg 1.75 mg 0.41 mg

Węglowodany w drożdżach

Drożdże prasowane drożdże suche drożdże świeże
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 18.10 g 41.20 g 18.10 g
Węglowodany przyswajalne 10.00 g 14.30 g 10.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 8.10 g 26.90 g 8.10 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Drożdże prasowane drożdże suche drożdże świeże
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 1.90 g 7.61 g 1.90 g
Tłuszcze nasycone 0.85 g 3.28 g 0.85 g
Tłuszcze nienasycone 1.05 g 4.33 g 1.05 g
Tłuszcze jednonasycone 1.05 g 4.31 g 1.05 g
Tłuszcze wielonasycone b/d 0.02 g b/d
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol b/d b/d b/d

Witaminy w przepisie na drożdże

Drożdże prasowane drożdże suche drożdże świeże
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d b/d
Witamina B6 0.43 mg 1.50 mg 0.43 mg
Witamina B12 0.01 µg (mcg) 0.07 µg (mcg) 0.01 µg (mcg)
Witamina C 0.10 mg 0.30 mg 0.10 mg
Witamina D b/d b/d b/d
Witamina E b/d b/d b/d
Retinol b/d b/d b/d
Tiamina 1.88 mg 11.00 mg 1.88 mg
Ryboflawina 1.13 mg 4.00 mg 1.13 mg
Niacyna 12.30 mg 40.20 mg 12.30 mg
Foliany 785.00 µg (mcg) 2340.00 µg (mcg) 785.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na drożdże

Drożdże prasowane drożdże suche drożdże świeże
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 30.00 mg 51.00 mg 30.00 mg
Potas 601.00 mg 955.00 mg 601.00 mg
Wapń 19.00 mg 30.00 mg 19.00 mg
Fosfor 336.00 mg 637.00 mg 336.00 mg
Magnez 40.00 mg 54.00 mg 40.00 mg
Żelazo 3.25 mg 2.17 mg 3.25 mg
Cynk 9.97 mg 7.94 mg 9.97 mg
Miedź 0.15 mg 0.44 mg 0.15 mg
Mangan 0.20 mg 0.31 mg 0.20 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175042/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175043/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175042/nutrients

Alergie w drożdżach

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z drożdżami

Przepisy z drożdżami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto