Cukier trzcinowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Cukier, słodkie przetwory, słodycze

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cukrze trzcinowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Cukier trzcinowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze cukru trzcinowego - tabela

Energia i białka

Cukier trzcinowy
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w cukrze trzcinowym
Białko 0.12 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w cukrze trzcinowym

Cukier trzcinowy
na 100 g
Węglowodany 98.09 g
Węglowodany przyswajalne 98.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d
Sacharoza (cukier) 94.56 g
Glukoza 1.35 g
Fruktoza 1.11 g
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Cukier trzcinowy
na 100 g
Tłuszcz b/d
Tłuszcze nasycone b/d
Tłuszcze nienasycone b/d
Tłuszcze jednonasycone b/d
Tłuszcze wielonasycone b/d
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy
na 100 g
Witamina A b/d
Witamina B6 0.04 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C b/d
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina b/d
Ryboflawina b/d
Niacyna 0.11 mg
Foliany 1.00 µg (mcg)
Beta karoten b/d

Składniki mineralne w przepisie na cukier trzcinowy

Cukier trzcinowy
na 100 g
Sód 28.00 mg
Potas 133.00 mg
Wapń 83.00 mg
Fosfor 4.00 mg
Magnez 9.00 mg
Żelazo 0.71 mg
Cynk 0.03 mg
Miedź 0.05 mg
Mangan 0.06 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w cukrze trzcinowym

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z cukrem trzcinowym

Przepisy z cukrem trzcinowym

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto