Cielęcina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w cielęcinie oraz jakie alergie mogą powodować.
Cielęcina - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze cielęciny - tabela

Energia i białka

Cielęcina Mięso mielone cielęce żeberka cielęce wątróbka cielęca Cielęcina schab
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w cielęcinie
Białko 18.60 g 18.60 g 19.60 g 19.90 g 24.59 g
Fenyloalanina 0.75 mg 0.75 mg 0.72 mg 1.09 mg b/d

Węglowodany w cielęcinie

Cielęcina Mięso mielone cielęce żeberka cielęce wątróbka cielęca Cielęcina schab
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.00 g 0.00 g 1.15 g 2.91 g 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 0.00 g 0.00 g 1.15 g 2.91 g 0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g
Glukoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g
Fruktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g
Skrobia 0.00 g 0.00 g b/d b/d 0.00 g
Laktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Cielęcina Mięso mielone cielęce żeberka cielęce wątróbka cielęca Cielęcina schab
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 13.10 g 13.10 g 13.10 g 4.85 g 12.22 g
Tłuszcze nasycone 6.21 g 6.21 g 7.32 g 3.05 g 6.68 g
Tłuszcze nienasycone 6.89 g 6.89 g 5.78 g 1.80 g 5.54 g
Tłuszcze jednonasycone 6.16 g 6.16 g 5.19 g 0.97 g 4.74 g
Tłuszcze wielonasycone 0.73 g 0.73 g 0.59 g 0.83 g 0.80 g
Tłuszcze trans 0.70 g 0.70 g 0.77 g 0.22 g b/d
Cholesterol 49.00 mg 49.00 mg 60.00 mg 334.00 mg 102.00 mg

Witaminy w przepisie na cielęcinę

Cielęcina Mięso mielone cielęce żeberka cielęce wątróbka cielęca Cielęcina schab
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 11700.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.45 mg 0.45 mg b/d 0.96 mg 0.34 mg
Witamina B12 2.28 µg (mcg) 2.28 µg (mcg) b/d 59.80 µg (mcg) 1.23 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.70 mg 0.00 mg
Witamina D 1.30 µg (mcg) 1.30 µg (mcg) b/d b/d 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.49 mg 0.49 mg b/d 0.37 mg 0.44 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 8.00 µg (mcg) 11700.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.11 mg 0.11 mg b/d 0.17 mg 0.05 mg
Ryboflawina 0.28 mg 0.28 mg b/d 2.44 mg 0.28 mg
Niacyna 5.52 mg 5.52 mg b/d 10.60 mg 8.79 mg
Foliany 3.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) b/d 125.00 µg (mcg) 15.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na cielęcinę

Cielęcina Mięso mielone cielęce żeberka cielęce wątróbka cielęca Cielęcina schab
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 103.00 mg 103.00 mg 76.00 mg 77.00 mg 415.00 mg
Potas 198.00 mg 198.00 mg b/d 308.00 mg 322.00 mg
Wapń 12.00 mg 12.00 mg 9.00 mg 5.00 mg 19.00 mg
Fosfor 197.00 mg 197.00 mg b/d 379.00 mg 210.00 mg
Magnez 31.00 mg 31.00 mg b/d 20.00 mg 25.00 mg
Żelazo 1.37 mg 1.37 mg 1.46 mg 6.40 mg 0.86 mg
Cynk 2.51 mg 2.51 mg b/d 12.00 mg 3.00 mg
Miedź 0.09 mg 0.09 mg b/d 11.90 mg 0.11 mg
Mangan 0.01 mg 0.01 mg b/d 0.26 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175290/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175290/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173850/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172534/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098373/nutrients

Alergie w cielęcinie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z cielęciną

Przepisy z cielęciną

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto