Burak gotowany - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w gotowanym buraku oraz jakie alergie mogą powodować.
Burak gotowany - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze gotowanego buraka - tabela

Energia i białka

Buraki gotowane
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w gotowanym buraku
Białko 1.68 g
Fenyloalanina 0.05 mg

Węglowodany w gotowanym buraku

Buraki gotowane
na 100 g
Węglowodany 9.96 g
Węglowodany przyswajalne 7.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 2.00 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Buraki gotowane
na 100 g
Tłuszcz 0.18 g
Tłuszcze nasycone 0.08 g
Tłuszcze nienasycone 0.10 g
Tłuszcze jednonasycone 0.04 g
Tłuszcze wielonasycone 0.06 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na gotowanego buraka

Buraki gotowane
na 100 g
Witamina A 2.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.07 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C 3.60 mg
Witamina D b/d
Witamina E 0.04 mg
Retinol b/d
Tiamina 0.03 mg
Ryboflawina 0.04 mg
Niacyna 0.33 mg
Foliany 80.00 µg (mcg)
Beta karoten 21.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gotowanego buraka

Buraki gotowane
na 100 g
Sód 77.00 mg
Potas 305.00 mg
Wapń 16.00 mg
Fosfor 38.00 mg
Magnez 23.00 mg
Żelazo 0.79 mg
Cynk 0.35 mg
Miedź 0.07 mg
Mangan 0.33 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169146/nutrients

Alergie w gotowanym buraku

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z gotowanym burakiem

Przepisy z gotowanym burakiem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto