Bazylia - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w bazylii oraz jakie alergie mogą powodować.
Bazylia - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze bazylii - tabela

Energia i białka

bazylia suszona Bazylia świeża
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w bazylii
Białko 22.98 g 3.15 g
Fenyloalanina 1.25 mg 0.13 mg

Węglowodany w bazylii

bazylia suszona Bazylia świeża
na 100 g na 100 g
Węglowodany 47.75 g 2.65 g
Węglowodany przyswajalne 10.05 g 1.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 37.70 g 1.60 g
Sacharoza (cukier) 0.02 g 0.00 g
Glukoza 0.75 g 0.02 g
Fruktoza 0.75 g 0.02 g
Skrobia b/d b/d
Laktoza 0.00 g b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

bazylia suszona Bazylia świeża
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 4.07 g 0.64 g
Tłuszcze nasycone 2.33 g 0.16 g
Tłuszcze nienasycone 1.74 g 0.48 g
Tłuszcze jednonasycone 1.24 g 0.09 g
Tłuszcze wielonasycone 0.50 g 0.39 g
Tłuszcze trans 0.00 g 0.00 g
Cholesterol 0.00 mg 0.00 mg

Witaminy w przepisie na bazylię

bazylia suszona Bazylia świeża
na 100 g na 100 g
Witamina A 37.00 µg (mcg) 264.00 µg (mcg)
Witamina B6 1.34 mg 0.16 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.80 mg 18.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.00 mg 0.80 mg
Retinol 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.08 mg 0.03 mg
Ryboflawina 1.20 mg 0.08 mg
Niacyna 4.90 mg 0.90 mg
Foliany 310.00 µg (mcg) 68.00 µg (mcg)
Beta karoten 378.00 µg (mcg) 3142.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bazylię

bazylia suszona Bazylia świeża
na 100 g na 100 g
Sód 76.00 mg 4.00 mg
Potas 2630.00 mg 295.00 mg
Wapń 2240.00 mg 177.00 mg
Fosfor 274.00 mg 56.00 mg
Magnez 711.00 mg 64.00 mg
Żelazo 89.80 mg 3.17 mg
Cynk 7.10 mg 0.81 mg
Miedź 2.10 mg 0.39 mg
Mangan 9.80 mg 1.15 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w bazylii

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z bazylią

Przepisy z bazylią

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z bazylią

sałatka z mozzarellą kcal, pesto kcal, makaron z pesto kcal, bruschetta kcal, halibut pieczony kcal, koktajl owocowy kcal, pizza z tortilli kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto