Wołowina - kalorie
kcal/100g | Wartość energetyczna w kJ/100g | |
polędwica wołowa | 152 | 636 |
mięso mielone wołowe | 247 | 1033 |
żeberka wołowe | 146 | 611 |
wątróbka wołowa | 140 | 586 |
kostka mięsna - bulion wołowy | 180 | 753 |
udziec wołowy | 152 | 636 |
ozory wołowe | 224 | 937 |
antrykot wołowy bez kości | 146 | 611 |
mostek wołowy bez kości | 198 | 828 |
rostbef wołowy | 152 | 636 |

Czym są kalorie?
Słowo kalorie to potoczne określenie wartości kalorycznej produktów żywnościowych, czyli wartości energii, którą dostarczamy organizmowi po spożyciu danego produktu.
Tak naprawdę kaloryczność produktu określa się w kilokaloriach (czyli inaczej mówiąc w tysiącach kalorii - kcal) a nie jak się potocznie mówi - w kaloriach. Alternatywnie wartość energetyczną danego produktu możemy też określać w kJ, czyli kilodżulach. Przyjmuje się, że jedna kilokaloria (kcal) to 4,184 kilodżula (kJ).
Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje, ile kalorii ma wołowina
- Polędwica wołowa - 152 kcal / 636 kJ
- Mięso mielone wołowe - 247 kcal / 1033 kJ
- Żeberka wołowe - 146 kcal / 611 kJ
- Wątróbka wołowa - 140 kcal / 586 kJ
- Kostka mięsna - bulion wołowy - 180 kcal / 753 kJ
- Udziec wołowy - 152 kcal / 636 kJ
- Ozory wołowe - 224 kcal / 937 kJ
- Antrykot wołowy bez kości - 146 kcal / 611 kJ
- Mostek wołowy bez kości - 198 kcal / 828 kJ
- Rostbef wołowy - 152 kcal / 636 kJ
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze wołowiny?
- ile węglowodanów jest w wołowinie?
- jakie są witaminy wołowinie?
Tabela informacyjna dla wołowiny
Polędwica wołowa | Mięso mielone wołowe | żeberka wołowe | Wątróbka wołowa | kostka mięsna - bulion wołowy | Udziec wołowy | ozory wołowe | antrykot wołowy bez kości | mostek wołowy bez kości | Rostbef wołowy | |
Kategoria produktu | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Pozostałe produkty | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory |
Cena | Sprawdź cenę wołowiny | |||||||||
Kalorie | 152 kcal/100g | 247 kcal/100g | 146 kcal/100g | 140 kcal/100g | 180 kcal/100g | 152 kcal/100g | 224 kcal/100g | 146 kcal/100g | 198 kcal/100g | 152 kcal/100g |
Alergie* | b/d | b/d | b/d | b/d | Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Soja i produkty pochodne, Seler i produkty pochodne | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d |
Dieta wegańska | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Dieta wegetariańska | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Indeks glikemiczny | Sprawdź indeks glikemiczny wołowiny |
Przepisy z wołowiną
-
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 -
Makaron dandan
Makaron Dandan to tradycyjna potrawa kuchni typu street food. Wywodzi się z Chin a dokładniej z regionu Syczuańskiego. Nazwa makaronu …
10 + 20 min łatwy 2 803 kcal -
Kyufte
Kyufte to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej, jest ono bardzo popularne na całych Bałkanach. Grillowane kotlety z mięsa mielonego są bardzo …
15 + 20 min łatwy 6 -
Sanduiche de carne
Sanduiche de carne to pyszne danie wywodzące się z kuchni brazylijskiej. Burger doskonale sprawdzi się jako przekąska na imprezę ze …
20 + 20 min łatwy 4 -
Sukkot
Pyszny sukkot, czyli gołąbki po żydowsku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
120 + 80 min łatwy 10 200 kcal
-
Kubdari
Kubdari to odmiana chaczapuri, gruzińskiego placka drożdżowego, z dodatkiem mięsa mielonego. To danie wspaniale wygląda i pachnie, ale jeszcze lepiej …
35 + 25 min łatwy 4 943 kcal -
Pikantna zupa wołowa Bun Bo Hue
Prosta wersja na przygotowanie pikantnej zupy wołowej Bun Bo Hue – jednej z najbardziej znanych zup z kuchni wietnamskiej. Z …
20 + 150 min średni 8 814 kcal -
Wołowina po żydowsku
Wołowina po żydowsku to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe z wołowiny. Duszony w całości kawałek mięsa jest kruchy i …
20 + 240 min łatwy 10 319 kcal -
Zupa Jankiela
Zupa Jankiela to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni żydowskiej jest bardzo aromatyczne. Przepis na …
20 + 70 min łatwy 10 402 kcal -
Żydowski czulent z wołowiną
Żydowski czulent z wołowiną to doskonała propozycja na obiad wywodzący się z kuchni żydowskiej. Czulent to wolno pieczony gulasz, który …
20 + 540 min łatwy 10 -
Charczo
Ta znakomita zupa łączy w sobie mięso, ryż i warzywa. Charczo to gęsta zupa gulaszowa pochodząca z kuchni gruzińskiej – …
30 + 90 min łatwy 6 685 kcal
-
Parillas
Parillas to słowo odnoszące się do grilla samego w sobie, czyli urządzenia do grillowania mięsa oraz samego sposobu jego przyrządzania, …
120 + 50 min łatwy 10 -
Churrasco
Churrasco to tradycyjna metoda przygotowywania potraw pochodząca z Brazylii. Kraje Ameryki Południowej znane są z miejsc o nazwie steakhouse. Są …
10 + 30 min łatwy 7 -
Francesinha
Francesinha to tradycyjne danie pochodzące z Portugalii. Inspiracją na powstanie dania były francuskie tosty a nazwa dania oznacza po prostu …
10 + 20 min łatwy 4 -
Wołowina po wietnamsku Com Xao Bo
Pyszna wołowina po wietnamsku Com Xao Bo to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
60 + 45 min łatwy 4 450 kcal -
Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym
Placki ziemniaczane oraz sos z wołowiny na winie to kwintesencja smaku. Genialna propozycja na wyjątkowy obiad. Możesz podawać z odrobiną …
20 + 80 min łatwy 6 477 kcal
-
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Faszerowane gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie paprykowo-pomidorowym
Któż nie lubi zapiekanych faszerowanych kotlecików? Sprawdź ten przepis na gołąbki faszerowane serem żółtym bez zawijania z sosem paprykowo-pomidorowym. To …
20 + 30 min łatwy 6 420 kcal -
Kebapcze
Kebapcze to doskonała propozycja na pyszne mięso z grilla. Bułgaria słynie z grillowania mięsa, na każdym rogu spotkać można tawernę, …
15 + 20 min łatwy 6 397 kcal -
Kociołek Lau
Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz …
30 + 180 min średni 12 542 kcal -
Lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który …
10 + 40 min łatwy 7 582 kcal -
Picadillo a la habanera
Picadillo a la habanera to tradycyjne danie pochodzące z Kuby. Mieszanka składników z całego świata sprawia, że danie jest arcydziełem …
15 + 40 min łatwy 5 902 kcal
-
Lukanka
Lukanka to tradycyjna bułgarska wędlina przygotowywana z różnego rodzaju mięsa. Surowa dojrzewająca kiełbasa suszona jest przez prawie 100 dni. Aby …
20 min łatwy 10 -
Wołowina duszona w piwie
Wołowina duszona w piwie to tradycyjna potrawa spożywana w Argentynie. Miękka i aromatyczna wołowina świetnie sprawdzi się podana na obiad …
10 + 90 min łatwy 6 290 kcal -
Rocoto relleno
Rocoto Relleno to pyszne tradycyjne danie kuchni peruwiańskiej. Bardzo ciężko odwzorować jest to danie bez użycia lokalnych produktów, dlatego dania …
20 + 40 min łatwy 6 485 kcal -
Cozido a portuguesa
Cozido a portuguesa to tradycyjne danie wywodzące się z Portugalii. Jest to rodzaj gulaszu mięsnego, łączy on w sobie różne …
15 + 120 min łatwy 7 643 kcal -
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka zawiera …
20 + 70 min łatwy 6
-
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym
Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka może zostać przygotowana …
20 + 75 min łatwy 5 -
Icli kofte
Icli kofte to popularna w Turcji tamtejsza potrawa. Przygotowuje się ją na bazie ciasta z kaszy bulgur, które faszeruje się …
20 + 50 min łatwy 6 -
Daube
Daube to pyszne danie pochodzące z Francji z regionu Prowansji. Wołowna duszona w czerwonym winie i warzywach. Daube to danie …
20 + 230 min łatwy 10 -
Kartacze z surowym mięsem
Kartacze z surowym mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej przygotowywane poprzez połączenie gotowanych i surowych tartych ziemniaków. Najczęściej przygotowywane z …
40 + 20 min średni 10 -
Papa rellena
Papa rellena to tradycyjne danie pochodzące z Peru. Przygotowuje się je na bazie gotowanych ziemniaków, które faszeruje się mięsem mielonym …
30 + 40 min średni 10 1009 kcal