Wieprzowina - kalorie
kcal/100g | Wartość energetyczna w kJ/100g | |
wątróbka wieprzowa | 134 | 561 |
golonka wieprzowa | 212 | 887 |
ogon wieprzowy | 378 | 1582 |
podgardle wieprzowe | 655 | 2741 |
ozory wieprzowe | 225 | 941 |
słonina wieprzowa | 902 | 3774 |
żołądki wieprzowe | 159 | 665 |
jelito wieprzowe | ||
płuca wieprzowe | 85 | 356 |

Czym są kalorie?
Słowo kalorie to potoczne określenie wartości kalorycznej produktów żywnościowych, czyli wartości energii, którą dostarczamy organizmowi po spożyciu danego produktu.
Tak naprawdę kaloryczność produktu określa się w kilokaloriach (czyli inaczej mówiąc w tysiącach kalorii - kcal) a nie jak się potocznie mówi - w kaloriach. Alternatywnie wartość energetyczną danego produktu możemy też określać w kJ, czyli kilodżulach. Przyjmuje się, że jedna kilokaloria (kcal) to 4,184 kilodżula (kJ).
Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje, ile kalorii ma wieprzowina
- Wątróbka wieprzowa - 134 kcal / 561 kJ
- Golonka wieprzowa - 212 kcal / 887 kJ
- Ogon wieprzowy - 378 kcal / 1582 kJ
- Podgardle wieprzowe - 655 kcal / 2741 kJ
- Ozory wieprzowe - 225 kcal / 941 kJ
- Słonina wieprzowa - 902 kcal / 3774 kJ
- Żołądki wieprzowe - 159 kcal / 665 kJ
- Jelito wieprzowe - kcal / kJ
- Płuca wieprzowe - 85 kcal / 356 kJ
Dowiedz się również:
- jakie są wartości odżywcze wieprzowiny?
Tabela informacyjna dla wieprzowiny
wątróbka wieprzowa | golonka wieprzowa | Ogon wieprzowy | podgardle wieprzowe | ozory wieprzowe | słonina wieprzowa | Żołądki wieprzowe | jelito wieprzowe | płuca wieprzowe | |
Kategoria produktu | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory | Mięso i przetwory |
Cena | Sprawdź cenę wieprzowiny | ||||||||
Kalorie | 134 kcal/100g | 212 kcal/100g | 378 kcal/100g | 655 kcal/100g | 225 kcal/100g | 902 kcal/100g | 159 kcal/100g | b/d | 85 kcal/100g |
Alergie* | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d | b/d |
Dieta wegańska | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Dieta wegetariańska | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie | Nie |
Przepisy z wieprzowiną
-
Bryjka
Bryjka to zupa podhalańska. Jedzona była przez górali na śniadanie. Cieńszą zupę jadły dzieci, mężczyźni pracujący ciężko w ciągu dnia …
10 + 30 min łatwy 8 814 kcal -
Bużenina
Bużenina to danie pochodzące z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się je na bazie mięsa wieprzowego nadziewanego słoniną, które piecze się w …
20 + 90 min łatwy 10 515 kcal -
Lukanka
Lukanka to tradycyjna bułgarska wędlina przygotowywana z różnego rodzaju mięsa. Surowa dojrzewająca kiełbasa suszona jest przez prawie 100 dni. Aby …
20 min łatwy 10 273 kcal -
Galert śląski
Domowy galert śląski z golonki i nóżek wieprzowych zrobisz bardzo prosto. Lubisz galaretę z nóżek, ale nigdy jej nie gotowałeś? …
24 + 270 min łatwy 8 173 kcal -
Golonka w słoikach
Golonka w słoikach to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają nietypowe dodatki do kanapek. Nie wiesz, jak ją przygotować? Zajrzyj …
120 + 240 min średni 6 706 kcal
-
Kiełbasa z dziczyzny
Potrawy z dziczyzny w ostatnich latach zyskują na popularności. Często nazywane są potrawami myśliwskimi ze względu na mięso z dzika, …
90 min łatwy 40 532 kcal -
Salceson z szynkowara
Salceson z szynkowara to doskonały pomysł na pyszny dodatek do chleba, z którym możesz przygotować kanapki na śniadanie lub kolację. …
30 + 120 min łatwy 10 563 kcal -
Smalec z mięsem w słoiku
Smalec z mięsem w słoiku to dobry wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso. To dodatek, który nada wyjątkowego smaku …
50 + 80 min średni 20 253 kcal -
Smalec z boczkiem
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 25 215 kcal -
Smalec z dzika
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 20 268 kcal -
Salceson w butelce
Salceson w butelce to świetna i łatwa opcja na przygotowanie pysznej wędliny. To dobry wybór do kanapek, ze względu na …
15 + 120 min łatwy 10 216 kcal
-
Golonka z indyka duszona
Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty. Dzisiaj przedstawię …
10 + 60 min łatwy 4 164 kcal -
Bigos na golonce
Bigos to tradycyjne, polskie danie. Aby go wykonać potrzebna jest kapusta kiszona, czasami również dodatek świeżej kapusty. Przygotowuje się go …
20 + 240 min łatwy 8 299 kcal -
Golonka z szybkowaru
Golonka z szybkowaru to jeden z tych przepisów, który zachwyca swoją prostotą. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele, a mięso …
5 + 40 min łatwy 4 570 kcal -
Chrupiącą golonka pieczona
Chrupiącą golonka pieczona jest wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy kochają tradycyjną kuchnię polską. Mięso w takiej wersji zachwyca smakiem i …
20 + 90 min łatwy 2 1208 kcal -
Golonka w butelce
Golonka w butelce to świetna propozycja dla wszystkich, którzy kochają domowe wędliny. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje naprawdę …
45 + 180 min łatwy 10
-
Kapuśniak na golonce
Kapuśniak na golonce to bardzo dobry pomysł na pyszną zupę. Smaczny kapuśniak to sprawdzony przepis na obiad dla całej rodziny. …
15 + 90 min łatwy 10 254 kcal -
Golonka z szynkowara
Golonka z szynkowara to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych dań. Mięso przygotowane w ten sposób jest …
45 + 120 min średni 10 324 kcal -
Smalec domowy z boczkiem
Smalec domowy z boczkiem to doskonała propozycja na smaczne smarowidło do chleba. Tradycyjny domowy smalec warto podać z dodatkiem ogórków …
20 + 25 min łatwy 10 535 kcal -
Płucka na kwaśno
Płucka na kwaśno to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wieprzowe płucka sprawdzą się na tani obiad …
15 + 110 min łatwy 4 302 kcal -
Golonko gotowane
Przepis na golonko gotowane to świetny pomysł na smaczny obiad niedzielny. Podane z ziemniakami i surówką z buraczkami idealnie sprawdzi …
20 + 240 min łatwy 4 689 kcal -
Golonko z kapustą
Golonko z kapustą kiszoną to idealny pomysł na obiad. To kruche, soczyste mięso w towarzystwie soczystej kapusty na pewno Was …
20 + 170 min łatwy 2 558 kcal
-
Smalec z mięsem
Wiele osób kojarzy smalec ze skwarkami z czasów dzieciństwa i odwiedzin u dziadków. Nic dziwnego, ponieważ aktualnie smalec jest dosyć …
15 + 120 min średni 20 255 kcal -
Smalec z cebulką
Smalec domowej roboty kojarzę mi się z odwiedzin u dziadków, stąd też mam ten przepis na dobry smalec z cebulką. …
15 + 60 min łatwy 10 280 kcal -
Smalec z jabłkiem
Smalec to tłuszcz najczęściej wytopiona z części wieprzowych. Przede wszystkim wytapia się go ze słoniny, ale także może być przygotowany …
20 + 90 min łatwy 25 184 kcal -
Sztufada wołowa
Sztufada wołowa to jeden z tych przepisów, które jest niezwykle smaczny, ale też wykwintny. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych, …
45 + 60 min łatwy 10 393 kcal -
Golonka z piekarnika
Golonka z piekarnika jest wspaniałym pomysłem na pyszny posiłek, szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Ma wspaniały głęboki smak i …
25 + 90 min łatwy 6 759 kcal
-
Golonka z kociołka
Golonka z kociołka to pomysł n naprawdę ciekawe danie, do którego przyda się żeliwny kociołek. To potrawa, którą najlepiej przygotowywać …
45 + 180 min łatwy 4 880 kcal -
Golonka peklowana
Golonka peklowana jest świetnym wyborem dla każdego, kto kocha mięsne dania. Jest aromatyczna i naprawdę miękka. Idealnie sprawdzi się pyszny …
60 + 240 min łatwy 4 443 kcal -
Golonka wieprzowa
Golonka wieprzowa jest jedną z najpopularniejszych mięsnych potraw, która gości na polskich stolach. A ten przepis pozwala na jej przygotowanie …
10 + 210 min łatwy 6 358 kcal -
Domowy smalec
Domowy smalec to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba dla całej rodziny. Smalec ze skwarkami i cebulą można …
20 + 10 min łatwy 10 998 kcal -
Wątróbka wieprzowa z cebulą
Wątróbka wieprzowa z cebulą to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Wątróbka nie powinna gościć na naszym talerzu zbyt …
120 + 20 min łatwy 4 737 kcal