Granola - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
granola bez cukru 63 41
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w granoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Granola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego granoli

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak granola bez cukru indeks glikemiczny wynosi 63, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z granolą
Płatki owsiane, Kasza kuskus, Musli, Siemię lniane, Syrop z agawy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla granoli

granola bez cukru
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Cena Sprawdź cenę granoli
Kalorie Sprawdź kalorie w granoli
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 63
(średni)

Przepisy z granolą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto