Zupa krem z soczewicy - 3 najlepsze przepisy na sycącą zupę

Soczewicowa zupa krem z kolendrą
Zupa krem z soczewicy, a także inne najlepsze przepisy na szybką, prostą i łatwą w wykonaniu zupę soczewicową
ikona podziel się
Opublikowano: 01.12.2023 r., 4:00 | Autor: Paulina Lipińska

Zupa krem z soczewicy - zarówno z zielonej, jak i z czerwonej soczewicy - jest to smaczna i zdrowa propozycja na obiad. Przepis na zupę z soczewicy jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Wypróbuj koniecznie przepisy na zupę soczewicową w trzech różnych propozycjach. Zupa krem z soczewicy w najprostszej wersji podana z groszkiem ptysiowym jest zdrowa i sycąca. Zupa krem z soczewicy zielonej będzie przepysznie smakować z prażonymi pistacjami oraz chrupiącymi chipsami z boczku.

Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Najprostsza do zrobienia zupa krem z soczewicy z dodatkiem groszku ptysiowego. Bardzo smaczny posiłek. Świetna propozycja na posiłek dla wegetarian.

Ten przepis na zupę z soczewicy jest to przepis na tradycyjną zupę krem z soczewicy, którą przygotowuje się w Turcji. Zupa jest naprawdę bardzo łatwa do zrobienia. Do jej zrobienia potrzeba tylko kilka składników. Czas wykonania zupy jest bardzo krótki, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie danie. Jeżeli nie chcesz dodawać groszku ptysiowego, możesz zupę podawać z grzankami z bagietki. Danie będzie smakowało równie wspaniale.

Ekspresowa zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Najprostsza do zrobienia zupa krem z soczewicy z dodatkiem groszku ptysiowego. Bardzo smaczny posiłek. Świetna propozycja na posiłek dla wegetarian.
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
10
Wielkość
jednej porcji
370 g
Kremowa zupa soczewicowa z groszkiem

Lista składników do przygotowania ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym

  • Soczewica czerwona 240 g
  • bulion warzywny 2500 ml
  • Cebula 200 g
  • Marchewka 100 g
  • Ziemniaki młode 600 g
  • Masło klarowane 60 g
  • Mąka pszenna typ 500 40 g
  • Koncentrat pomidorowy 40 g
  • Groszek ptysiowy 30 g

Przygotowanie ekspresowej zupy krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym krok po kroku

Soczewicę wypłucz na sitku pod bieżącą wodą.

Do garnka dodaj bulion i soczewicę - zagotuj. Nie przykrywaj garnka, gotuj na małej mocy palnika.

Podczas gotowania powstaje piana - usuń ją łyżką cedzakową.

Obierz cebulę, ziemniaki i marchewkę. Umyj i pokrój w większe kawałki. Wymieszaj warzywa z 2 łyżkami papryki słodkiej oraz łyżką soli. Dodaj warzywa do soczewicy i ugotuj do miękkości około 30 minut. Garnek można przykryć. Wciąż gotuj na niewielkiej mocy palnika.

Gdy warzywa będą miękkie zblenduj wszystko na krem.

Przygotuj zasmażę. Na patelnię wyłóż masło, dodaj mąkę i podsmażaj 2 minuty aż wszystko nabierze lekko brązowego koloru.

Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę. Jeszcze raz wszystko zblenduj dokładnie. Dopraw do smaku według gustu.

Gorącą zupę podawaj w miseczce i posyp groszkiem ptysiowym oraz listkami mięty.

Zupa krem z soczewicy zielonej z chipsami z boczku i prażonymi pistacjami

Pyszna zupa z soczewicy zielonej z chipsami z boczku oraz prażonymi orzeszkami pistacjowymi. To danie jest wprost cudowne w smaku. Polecam każdemu!

Prosta i szybka wersja kremu z soczewicy – idealny krem z pysznymi dodatkami. Taki przepis byłby świetną propozycją na danie na imprezę. Boczek użyty do zrobienia chipsów można zastąpić inną wędliną, na przykład wędliną drobiową. Jeśli nie posiadasz orzechów pistacjowych, możesz użyć innego rodzaju orzechów. Zielona soczewica jest bardzo smaczna. W tej wersji smakuje wspaniale.

Soczewicę czerwoną można zamienić na zieloną.

Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem

Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami pełnoziarnistymi i sezamem. Pycha!

Zdrowy posiłek dla całej rodziny z czerwonej soczewicy? To nic prostszego. Szybka propozycja na znakomity, domowy obiad. Jest to krem nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. W tej zupie zamiast mozzarelli równie dobrze sprawdzi się ser feta lub ser camembert. Sezam można wymienić na inne nasiona lub ziarna – chia, słonecznik lub pestki dyni będą bardzo dobrą alternatywą.

Zupa krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem

Pyszny, bardzo zdrowy i mega sycący przepis na zupę krem z soczewicy czerwonej podany z serem mozzarella oraz z grzankami pełnoziarnistymi i sezamem. Pycha!
W skrócie
Czas przygotowania
30 min
Poziom
trudności
łatwy
Ilość porcji
w przepisie
6
Wielkość
jednej porcji
305 g
Zupa soczewicowa z dodatkami

Lista składników do przygotowania zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem

  • Soczewica czerwona 200 g
  • Marchewka 45 g
  • Bataty 200 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g
  • Masło klarowane 10 g
  • Mleczko kokosowe 125 ml
  • Bulion drobiowy 900 g
  • Ser mozzarella light 125 g
  • Sezam nasiona 30 g
  • Chleb żytni razowy 90 g

Przygotowanie zupy krem z soczewicy czerwonej z mozzarellą, grzankami i sezamem krok po kroku

Na maśle podsmaż przez 4 minuty posiekaną cebulę oraz czosnek w całości rozgnieciony nożem.

Obierz batata oraz marchewkę. Pokrój w małą kostkę i dodaj do cebuli. Smaż razem przez 10 minut z dodatkiem połowy łyżeczki soli.

Po upływie 10 minut dodaj soczewicę i wlej bulion. Gotuj wszystko przez około 20 minut.

Po 20 minutach, gdy warzywa są miękkie można zblendować zupę na krem. Dodaj przyprawy: 1 łyżkę sosu sojowego, łyżkę przyprawy suszonych pomidorów, chilli oraz pieprz do smaku. Jeśli trzeba dodaj soli. Dodaj także mleczko kokosowe i ponownie zblenduj.

Gotuj wszystko przez 5 minut.

Chleb pokrój w kosteczkę. Zarumień na patelni bez dodatku tłuszczu. Można przyprawić według uznania.

Gotową zupę nakładaj do miski. Posyp startym serem oraz sezamem. Podawaj z grzankami.

Zupa soczewicowa – dlaczego warto jeść soczewicę?

Zupa krem z soczewicy jest daniem pochodzącym z kuchni tureckiej. Soczewica (jest kilka rodzajów) to jest bardzo wartościowy składnik w diecie. Występuje soczewica czerwona, zielona, żółta, czarna, brązowa lub z puy.

Soczewica jest rośliną strączkową. Jest bogata w białko, korzystne węglowodany oraz błonnik. Zawiera też ważne witaminy i składniki mineralne. Soczewica i inne nasiona roślin strączkowych polecane są, gdy ktoś rezygnuje lub ogranicza mięso. Soczewica zawiera niski indeks glikemiczny i jest bardzo zdrowym produktem, który warto jeść. Ze względu na jej skład ma super właściwości działające na organizm.

Jak przygotować smaczną zupę krem z soczewicy?

Zupa soczewicowa to pyszny, gładki i wyrazisty w smaku krem.

Przygotowanie zupy krem z soczewicy należy do tych szybkich i prostych. Najlepiej mieć przygotowany bulion. Bulion nadaje super smaku całej zupie. Zamiast buliony można wykorzystać wodę. Ilość dodanego płynu do zupy powinna być przede wszystkim dobrana według własnych potrzeb. Niektórzy wolą zupę bardziej gęstą, a inni wybierają zupę rzadszą.

Zupa soczewicowa potrzebuje aromatycznych przypraw. Do najlepszych przypraw należy: curry, kurkuma, chilli, papryka słodka lub wędzona, kumin, czosnek. Poza przyprawami smaku zupie nadają warzywa.

W zupie krem z soczewicy warto kombinować z dodatkami. Dodatki są odpowiedzialne za najbardziej intensywne smaki. Do zupy krem z soczewicy najbardziej pasuje świeże lub opiekane pieczywo. Można podawać zupę soczewicową z grzanką, chipsami z wędliny, serami, nasionami i świeżymi ziołami. Zapewniam, że taka zupa zapewni sytość, a dodatkowo przypadnie do gustu.

Zapraszam po wypróbowanie przepisów na zapiekankę makaronową z szynką oraz zupę z botwiny z ziemniakami. Pyszne danie, jakim jest zapiekanka makaronowa z szynką oraz zupa z botwiny z ziemniakami to doskonały wybór. Zapiekanka makaronowa z szynką to bardzo szybki i prosty przepis na obiad. Zupa z botwiny z ziemniakami jest przepyszna – to obiad idealny.

ikona podziel się Przekaż dalej
Skomentuj
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto